În Grecia, noi reduceri salariale la bugetari
Executivul de la Atena adoptă noi măsuri de reducere a salariilor angajaţilor publici, la sugestia creditorilor internaţionali, care supraveghează reducerea cheltuielilor publice.
Articol de Monica Chihaia, Atena, 10 Decembrie 2010, 16:00
Guvernul Greciei a anunţat noi tăieri de salarii în sectorul de stat, la sugestia creditorilor internaţionali, care supraveghează reducerea cheltuielilor publice.
Diminuarea salariilor din sectorul public influenţează şi mediul privat, în condiţiile în care Grecia are, deja, cu 20% mai mulţi săraci decât anul trecut, iar rata oficială a şomajului se apropie de 13 procente.
În urma recent încheiatei vizite efectuate de oficialii Fondului Monetar Internaţional şi Uniunii Europene, executivul de la Atena adoptă noi măsuri de reducere a salariilor, în principal ale angajaţilor publici.
Proiectul de lege "măsuri urgente de implementare a programului de sprijin al economiei elene" a fost depus în parlament şi va fi dezbătut în procedură de urgenţă.
Principalele prevederi, stabilirea unui plafon salarial maxim de 4.000 de euro pe lună, salariu brut, măsură referitoare la aproximativ 10% din angajaţii întreprinderilor de stat, care ocupă funcţii de răspundere.
De asemenea, reducerea cu încă 10% a salariilor de peste 1.800 de euro pe lună, salariu brut, categorie în care se încadrează aproximativ 80% dintre angajaţii bugetari.
Un sfert din populaţia Greciei a atins pragul sărăciei în ultimul an
Ministrul de resort, doamna Louka Katseli, a precizat că reducerile salariale suplimentare nu vor putea depăşi, în total, 25 de procente pentru fiecare angajat.
În ceea ce priveşte sectorul privat, reprezentanţii Troicăi au redeschis subiectul reducerilor salariale şi pentru angajaţii acestui sector şi au impus oficialilor eleni încheierea unor contracte de muncă operaţionale, fără limitare concretă a procentului de reducere a salariilor.
S-a convenit, totuşi, ca la nivel naţional, contractul colectiv de muncă să stabilească cota salariului minim la 740 de euro, cota valabilă în prezent.
Nu a fost acceptată clauza stopării concedierilor în anumite condiţii de stimulare a angajatorilor.
Cu certitudine, Grecia traversează cea mai grea perioadă din istoria ultimelor decenii. În ultimul an, aproape un sfert din populaţia ţării a atins pragul sărăciei.
Rata oficială a şomajului este estimată la 12 procente şi jumătate, dar, neoficial, se apreciază că acesta ar fi cu cel puţin patru puncte procentuale mai ridicate.
Cu toate acestea, Grecia se situează pe primul loc în rândul ţărilor Uniunii Europene, în ceea ce priveşte majorarea preţurilor, produselor şi serviciilor.
Un motiv în plus, şi încă unul serios, de nemulţumire pentru populaţie.