În Franţa sindicatele protestează în continuare faţă de reforma pensiilor
Sindicatele nu văd în această reformă decât încercarea de a creşte vârsta de pensionare şi a scădea veniturile seniorilor, şi au manifestat din nou ieri, la Paris şi în alte oraşe
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 07 Februarie 2020, 01:36
Retragerea unui proiect de lege nedrept şi periculos - au cerut, din nou, ieri, în stradă sindicatele, care au manifestat într-o atmosferă calmă, fără incidente. Au protestat numai cele cu orientări radicale, în frunte cu CJT, în timp ce aşa-numitele centrale reformiste, favorabile sistemului universal de pensii, continuă negocierile cu guvernul, pentru a-şi impune propunerile, chiar dacă proiectul de lege este analizat de patru zile în Comisia specială din Adunarea Naţională.
În continuare sindicatele sunt foarte divizate, iar mişcările sociale şi-au pierdut din forţă după două luni de greve şi proteste.
Docherii au fost în grevă generală ieri, cu activitate moartă în porturi. Liderul sindicatului CJT, Philippe Martinez, şi susţinătorii săi denunţă nu numai reforma pensiilor, ci întreaga politică dusă de preşedintele Emmanuel Macron şi de guvernul său de la câştigarea alegerilor. Această reformă este respinsă în primul rând pentru că majoritatea francezilor văd în ea o cale prin care să fie obligaţi să lucreze până la vârste tot mai înaintate, luându-li-se dreptul de a se bucura de pensie după zeci de ani de muncă.
Devenit unul dintre cei mai feroci adversari ai preşedintelui ţării, Martinez a afirmat ieri în stradă că toate măsurile luate până acum de Macron îi penalizează pe cei mai săraci dintre francezi şi îi favorizează doar pe bogaţi şi marile afaceri.
În încercarea de a-şi mobiliza trupele, sindicalistul a anunţat că vor avea loc manifestaţii în fiecare săptămână, cu o intensificare a protestelor din 17 februarie, când proiectul de lege privind reforma pensiilor va începe să fie dezbătut în plenul Adunării Naţionale.
Deja lucrătorii de la transportul în comun parizian au anunţat pentru 17 februarie o Lune neagră, în care nu va circula nimic în Paris.
În prezent membrii comisiei speciale continuă să examineze cele peste 22.000 de amendamente depuse de deputaţi, un record pentru actuala legislatură, activitate pe care trebuie să o încheie până la sfârşitul săptămânii, întrucât raportul lor trebuie să fie gata cel târziu luni dimineaţă.
Cele mai multe amendamente au fost depuse de deputaţii de extremă stânga, în special de formaţiunea Franţa Nesupusă, ai cărei lideri s-au aflat în primele rânduri ale manifestaţiilor alături de sindicalişti, politizând foarte tare această mişcare socială. Ei au depus 19.000 de amendamente la o lege cu doar 64 de articole. Contestă, practic, de aproape 300 de ori fiecare articol din textul validat de guvern, tocmai pentru a încetini dezbaterea. Iar la lucrările din comisia parlamentară reprezentanţii săi lungesc cât pot de mult discuţiile, astfel încât ceilalţi membrii se tem că nu vor termina raportul la termenul stabilit.