În Franţa intră în vigoare de luni noi măsuri de relaxare
Se redeschid cinematografele, cazinourile, stadioanele, dar cu îndemnuri la prudență din partea autorităților medicale.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 20 Iunie 2020, 16:16
Noi măsuri de relaxare intră în vigoare în Franța. Se redeschid cinematografele, cazinourile, stadioanele, dar cu îndemnuri la prudență din partea autorităților medicale.
Reporter: De luni, se redeschid toate creșele, grădinițele și școlile, iar elevii sunt obligați să se prezinte la cursuri. Chiar dacă era anunțată pentru luna iunie, de luni să redeschid şi cinematografele, cu capacitatea redusă însă la jumătate. Practicarea sporturilor colective este din nou autorizată, cu măsuri de prevenție adaptate.
Rămân interzise sporturile de luptă, însă, a anunțat guvernul aseară târziu într-un comunicat. O nouă etapă de ridicare a restricțiilor este prevăzută pentru 11 iulie, când se încheie și starea de urgență sanitară în Franța.
Va fi permis din nou accesul pe stadioane și hipodromuri, precum și în marile săli de spectacole. Nu este prevăzută deocamdată redeschiderea mai devreme de septembrie a discotecilor și cluburilor de noapte și nici organizarea de târguri și expoziții profesionale.
Autoritățile atrag atenția că această revenire progresivă la viața normală trebuie dublată de menținerea vigilenței, pentru a evita propagarea virusului.
Președintele Asociației Medicilor de la Urgență, Patrick Pelloux, a declarat astăzi că în Franța situația este sub control și că ar fi bine ca toate bolile să fie la fel de bine urmărite ca aceasta provocată de coronavirus.
Patrick Pelloux: Epidemia este în curs de dispariție. Sigur că trebuie să fim în continuare vigilenţi. În cazul Franţei, cred că trebuie să ne reluăm viața economică și socială fără să ne fie frică. Desigur, trebuie să fim atenți şi la ceea ce se întâmplă în străinătate.
Reporter: Săptămâna aceasta au fost identificate 37 de noi focare în Franța, fiind în total 240, din 11 mai, de la aplicarea măsurilor de relaxare.
Direcția de Sănătate Publică spune însă că acest număr aparent mare de focare nu înseamnă o explozie a numărului de cazuri, un focar fiind declarat de la trei cazuri confirmate în sus. Două treimi dintre cele apărute în ultima perioadă au fost deja stinse, iar celelalte sunt atent supravegheate.
(RS)