În Franţa a început noua legislatură
Nicio funcţie de conducere nu este ocupată de femei, dar situaţia s-ar putea schimba peste doi ani şi jumătate, când va avea loc o redistribuire a responsabilităţilor
28 Iunie 2017, 00:12
Noua legislatură a început în Franţa. Adunarea Naţională de la Paris s-a reunit pentru prima dată ieri după-amiază, alegându-şi preşedintele în persoana lui François de Rugy. El are 43 de ani şi este un fost ecologist care a intrat în formaţiunea "Republica în mişcare" a preşedintelui Emmanuel Macron. François de Rugy a fost ales cu 353 de voturi pentru un total de 577 de deputaţi. 424 dintre aceştia au fost aleşi pentru prima dată, o reînnoire a Camerei despre care a vorbit şi preşedintele nou ales al acesteia.
François de Rugy: "În acest hemiciclu profund reînnoit, adevărul nu va sta nici la stânga, nici la dreapta. El se va naşte din dezbatere şi din voinţa de a acţiona în beneficiul francezilor. Într-un parlament democratic nu ne mulţumim să vorbim, ci învăţăm să ne ascultăm unii pe alţii. Acest hemiciclu nu trebuie, deci, să fie un loc al provocărilor şi al invectivelor, un teatru al excesului şi al caricaturilor, ci, dimpotrivă, un loc plin de calm, de bunăvoinţă, cu spirit constructiv şi respect în cadrul dezbaterilor".
Mai multe femei au candidat, şi ele, pentru postul de preşedinte al Camerei, dar nu au fost alese. În ciuda pronosticurilor care se bazau pe dorinţa de echilibrare a vieţii politice între bărbaţi şi femei, exprimată de preşedintele Emmanuel Macron, pe faptul că 39% dintre depuaţi sunt femei şi că nicio femeie nu a ocupat până acum postul de preşedinte al Adunării Naţionale. Peste doi ani şi jumătate, însă, la jumătatea acestei legislaturi, toate posturile importante vor fi reatribuite.
Şapte grupuri politice au fost constituite în sânul Camerei, dintre care cel mai important este al formaţiunii "Republica în mişcare" a preşedintelui Emmanuel Macron, urmat de cel al opoziţiei de dreapta, republicanii, pe lângă care mai putem cita grupul socialiştilor şi pe cel al radicalilor de stânga "Franţa nesupusă", mai mulţi deputaţi din acest grup prezentându-se fără cravată din dorinţa asumată de a respinge "codul vestimentare impuse". Cu numai opt deputaţi, formaţiunea de extrema dreaptă "Frontul naţional" nu a putut constitui un grup la Adunarea Naţională.
În afară de votul de încredere pentru guvernul condus de primul ministru de dreapta, Édouard Philippe, Camera urmează să voteze cât de curând aşa-numita lege de abilitare, care îi va permite guvernului să reformeze prin ordonanţe Codul Muncii. O consultare cu sindicatele este în curs pe această temă, dar mai multe sindicate importante se opun câtorva din principalele prevederi aflate în pregătire. De altfel, grupul parlamentar al stângii radicale şi cel al comuniştilor s-au deplasat, astăzi, la manifestaţia organizată de sindicate împotriva modificării Codului Muncii.