În Bulgaria s-a dat startul campaniei electorale
În Bulgaria, a început campania electorală pentru alegerile parlamemtare anticipate, care sunt programate la 12 mai. Alegerile la termen urmau să aibă loc în iulie.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 13 Aprilie 2013, 13:12
În Bulgaria a început vineri campania electorală pentru alegerile parlamemtare anticipate programate la 12 mai.
Alegerile la termen urmau să aibă loc în iulie, după ce guvernul de dreapta condus de Boiko Borisov, liderul Partidului GERB, şi-a dat demisia aparent sub presiunea unei mişcări populare fără precedent ca amploare.
După prima tentativă de demitere a câtorva miniştri găsiţi vinovaţi, Borisov a grăbit alegerile prin demisia sa şi sub presiunea scăderii cotei de popularitate a guvernului şi mizând pe faptul că principalii săi contracandidaţi, socialiştii bulgari. nu-şi vor fi încheiat pregătirile electorale.
Deocamdată se poate spune cu certitudine că lista candidaţilor înscrişi este deosebit de mare.
La alegeri participă şapte coaliţii şi 38 de partide, de două ori mai mult în comparaţie cu scrutinul din 2005.
În pofida protestelor civice ce au dus la demisia Guvernului Borisov, ultimele sondaje acordă un avantaj între 2 şi 15 procente Partidului Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei, în faţa socialiştilor.
Situaţia este foarte dinamică însă şi nu exclusă inversarea locurilor.
Cu şanse de a intra în noul parlament sunt creditaţi partidul etnicilor turci, ultranaţionaliştii din Ataka, naţionaliştii moderaţi din VNRO, Partidul Bulgaria Cetăţenilor condus de excomisarul european Meglena Kuneva, Uniunea Albastră şi Democraţi pentru o Bulgarie Puternică a expremierului Ivan Kostov.
Vor veni un număr record de observatori străini, şase ONG autohtone au constituit cu sprijinul guvernului de tranziţie un board electoral în scopul de a depista comerţul cu voturi.
Cumpărarea voturilor a început
Legat de aceasta, procurorul şef adjunct Ace Petrova a anunţat vineri că preţul unui vot a atins 100 de leva, 50 de euro, iar vânzarea în cartierele de romi a şi început.
Socialiştii şi dreapta tradiţională ameninţă că îşi vor retrage reprezentanţii din comisiile electorale, toate cu o singură excepţie, conduse de oamenii expremierului Borisov.
În mod oficial, fiecare partid sau coaliţie va avea voie să cheltuiască în campanie maxim 2 milioane de euro, din banii proprii ai partidelor, banii proprii ai candidaţilor, donaţii care nu pot depăşi 5000 de euro dacă vin de la perdoane fizice.
Judecând după numărul foarte mare al persoanelor dezamăgite de sistemul politic şi sistemul electoral bulgar, candidaţii ar trebui să se bată pentru fiecare vot în parte.
Alegătorii bulgari care au ieşit în stradă în februarie supăraţi pe facturile la energie, exorbitante faţă de veniturile lor, au aflat că o misiune de experţi ai Comisiei Europene se va deplasa în Bulgaria la solicitarea guvernului interimar pentru a face recomandări privind sectorul energiei inclusiv preţul la energie electrică şi la gaze sau independenţa Autorităţii de Reglementare.
În timp ce atmosfera electorală se încinge, Bulgaria nu stă pe loc
Preşedintele bulgar Iliev a anunţat vineri, la Ruse, planurile de infrastructură pe care bulgarii şi le fac pentru nord-estul ţării, spre România, în următorul exerciţiu bugetar comunitar: lărgirea cu două benzi a podului Ruse-Giurgiu sau construirea unuia nou şi un pod nou Silistra-Călăraşi.
Reamintesc, Bulgaria a reuşit să încheie proiectului podului din Calafat cu finanţare PHARE.
Podul devine complet funcţional din 20 mai, iar ministrul mediului Rovana Plumb se întâlneşte, luni, tot la Ruse, cu omolgul său din guvernul interimar pentru a discuta schimbările climatice şi calitatea aerului, revizuirea proiectelor comune în cadrul programului de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria - conform unui comunicat de presă al Ministerului român al Mediului.