În Australia, cele mai vechi fosile din lume
Fosilele celor mai vechi bureţi de mare, primele forme de viaţă de origine animală apărute pe Terra, au fost descoperite în sudul Australiei de o echipă de oameni de ştiinţă americani.
18 August 2010, 20:39
Fosilele celor mai vechi bureţi de mare, primele forme de viaţă de origine animală apărute pe Terra, au fost descoperite în sudul Australiei de o echipă de oameni de ştiinţă americani, potrivit unui studiu publicat în revista ştiinţifică Nature Geoscience, informează France Press.
Descoperirea furnizează prima dovadă directă a faptului că viaţa animală exista înainte de prima glaciaţie importantă, care a avut loc în urmă cu 650 de milioane de ani, au explicat cercetătorii americani.
Echipa americană nu face, însă, nicio referire la acele fosile descoperite în Gabon - prezentate pe coperta revistei Nature de pe 1 iulie - care atestă existenţa pe Terra a unor organisme pluricelulare în urmă cu 2,1 miliarde de ani, cu 1,5 miliarde de ani mai devreme decât se credea până la această descoperire.
Fosilele calcifiate descoperite în sudul Australiei de cercetătorii americani au dimensiuni cuprinse între câţiva milimetri şi câţiva centimetri.
Aceste structuri cu forme diverse descoperite în calcar, sub un strat de depozite glaciare vechi de 635 de milioane de ani, îi lasă pe cercetători să pătrundă cu 90 de milioane de ani mai "adânc" în istoria primelor urme fosile cunoscute ale organismelor de dimensiuni mari cu corp moale.
Cu ajutorul tehnicilor 3D, pornind de la imaginile a două fosile prinse în calcar, cercetătorii au descoperit existenţa, în interiorul corpului acestora, a unor canale cu un diametru de un milimetru, interconectate, cu ajutorul cărora acele vieţuitoare străvechi filtrau apa de mare din care extrăgeau hrana.
Acelaşi principiu de hrănire este folosit în zilele noastre de bureţii de mare.