Imigranţii ilegali, repartizaţi între statele UE pe bază de voluntariat
Consiliul European nu a aprobat propunerea Comisiei Europene de repartizare a imigranţilor ilegali prin cote obligatorii între statele membre, ci pe bază de voluntariat.
26 Iunie 2015, 18:30
Şefii de stat şi de guvern, reuniţi joi şi vineri în cadrul Consiliului European, nu au aprobat propunerea Comisiei Europene de repartizare a imigranţilor ilegali prin cote obligatorii între statele membre.
În schimb, liderii europeni au acceptat redistribuirea voluntară a 40.000 de refugiaţi sirieni şi eritreeni sosiţi în Italia şi Grecia, plus a încă 20.000 de refugiaţi în următorii doi ani.
Fiecare stat membru va propune câţi migranţi poate să primească, a anunţat preşedintele României, Klaus Johannis, la finalul summitului.
Klaus Iohannis a explicat, la conferinţa de presă de la final, compromisul la care au ajuns statele membre după o reuniune intensă de două zile.
"Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene va solicita propuneri statelor membre. Acesta este voluntariatul. Deci, fiecare va propune, prin entitatea care se ocupă - la noi, de exemplu, prin Ministerul de Interne -, câţi migranţi poate să primească. Se verifică dacă, adunând aceste propuneri, se acoperă necesarul de 40.000 plus 20.000 de relocare şi resettlement. Dacă da, chestiunea este lămurită şi se trece mai departe; dacă nu, atunci, probabil, va fi nevoie de o nouă discuţie", a spus preşedintele României.
De altfel, repartizarea acestor prime două grupuri de 40.000 şi, respectiv, 20.000 de refugiaţi este chiar prima etapă a planului.
Conform algoritmului iniţial propus de Comisie, care va fi reexaminat din acest moment, România ar fi urmat să preia 2.362 de refugiaţi din aceste două grupuri ce totalizează 60.000 de solicitanţi de azil.