Imigranţii din Tunisia "vor în Franţa şi Germania"
Premierul Italiei, Silvio Berlusconi, a declarat că se va deplasa în Tunisia pentru a găsi soluţii de blocare a fluxului de clandestini care vin spre Italia şi pentru a încheia un acord de repatriere a tunisienilor în ţara natală.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 01 Aprilie 2011, 17:21
În următoarele două zile şapte mii de corturi sunt amenajate pentru imigranţii trasferaţi din Lampedusa în mai multe zone din Sicilia, Puglia, dar şi în Piemonte şi Toscana, potrivit corespondentului Radio România, Elena Postelnicu.
Trei tabere, cea de la Mineo, cea de la Manduria şi cea de la Trapani sunt deja pline.
Transferul imigranţilor din insula Lampedusa a fost oprit de joi seară din cauza mării agitate şi a vântului puternic.
Până acum doar două nave, din cele şase prevăzute, au ajuns cu 2.316 imigranţi la Taranto, de unde străinii sunt duşi la Centrul de primire de la Manduria, în nordul Siciliei.
Celelalte patru nave blocate pe moment în portul de la Lampedusa vor îmbarca câte 2.000 de persoane fiecare şi vor pleca imediat ce condiţiile meteorologice vor fi favorabile.
Imigranţii rămaşi pe insulă, 3931 potrivit autorităţilor, peste 7.000 conform localnicilor, protestează de câteva zile împotriva întârzierii transferului, a condiţiilor inumane în care trăiesc dar şi împotriva repatrierilor propuse de guvernul italian.
Premierul Italiei se va deplasa în Tunisia
În acest sens premierul Silvio Berlusconi se va deplasa luni în Tunisia pentru a găsi soluţii de blocare a fluxului de clandestini care vin spre Italia şi pentru a încheia un acord de repatriere a tunisienilor în ţara natală.
”Mulţi dintre aceşti imigranţi şi-au manifestat dorinţa de a-şi întâlni părinţii sau prietenii în Franţa mai ales, dar şi în Germania sau alte ţări.
"În acest caz noi putem să amenajăm centre de primire în apropierea graniţelor şi în faţa acestor solicitări a imigranţilor de a ajunge într-o altă ţară vom acorda permise de şedere, care în conformitate cu legea 20, asigură acestora şi posibilitatea de a circula liber în Europa”, a declarat Silvio Berlusconi, în cadrul unei conferinţe de presă.
Rezolvarea crizei din sudul Italiei depinde în special de Tunisia, potrivit minsitrului de interne Roberto Maroni.
”Cine vrea să meargă în Franţa, cine vrea să meargă în Germania, nu putem să-l obligăm să rămână în Italia.
"Calea cea mai bună este ca Tunisia să semneze acest acord, să accepte şi să efectueze repatierea cetăţenilor ei şi să blocheze plecările de pe coastele Tunisiei”, a precizat în cadrul aceleaşi conferinţe Roberto Maroni.
Peste 1.500 de imigranţi, care au fugit din taberele de corturi din Sicilia, se află blocaţi în prezent la Ventimiglia, la graniţa dintre Italia şi Franţa, unde însă nu sunt lăsaţi să meargă mai departe de poliţia franceză.