Imigranţii din Tunisia, o problemă pentru Italia
Premierul italian Silvio Berlusconi va încerca să găsescă, împreună cu autorităţile din Tunisia, soluţii pentru a opri valul de imigranţi care debarcă pe insula italiană Lampedusa.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 04 Aprilie 2011, 09:50
Deşi Italia a cerut autorităţilor tunisiene, în urmă cu zece zile, să întărească patrulele maritime şi a pus la dispoziţie 150 de milioane de euro, personal specializat şi instrumente pentru a bloca imigraţia clandestină dinspre Tunsia, insula Lampedusa este în continuare sub afluxul imigranţilor din respectiva zonă.
Duminică, 600 de tunisieni au debarcat pe insula siciliană, aflată la doar 260 de km de coasta tunisiană.
Mai mult, aproape 20.000 de imigranţi s-au înregistrat în ultimele patru luni în sudul Italiei.
Pentru a găsi soluţii de oprire a afluxului de imigranţi, premierul italian Silvio Berlusconi se deplasează, luni, în Tunisia, pentru blocarea imigranţilor care vin în Peninsulă şi pentru a încheia un acord de repatriere a tunisienilor în ţara natală.
Din cauza faptului că Franţa şi Germania refuză să-i primească pe clandestini, guvernul de la Roma a decis să acorde străinilor permise de şedere pe perioadă determinată, cu care să circule liber în spaţiul Uniunii Europene.
În mai multe zone din regiunea Piemonte au fost amplasate centre de primire pentru imigranţii care au fugit din sud și acum aşteaptă să treacă în Franţa.
Imigranţii sunt cazaţi în tabere de corturi |
În următoarele zile va avea loc o întâlnire între premierul Silvio Berlusconi şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy.
Imigranţii fug din taberele de corturi
Duminică dimineaţa s-a reluat transferul imigranţilor de la Lampedusa spre alte regiuni ale Italiei.
Timp de aproape trei zile, operaţiunile au fost întrerupte din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.
Clandestinii sunt transportaţi cu nave sau cu avioane speciale în 13 tabere de corturi amplasate în mare parte în Sicilia, dar şi spre centrul Peninsulei, în Calabria, Puglia şi Toscana.
Cum ajung însă în teritoriu, imigranţii fug spre nord, spre graniţă.
Cum ajung în Sicilia sau în alte regiuni din centrul Italiei imigranţii fug spre nord |
Astfel în oraşul Ventimiglia, la graniţa dintre cele două ţări, se află în prezent peste 2000 de imigranţi, care au fost opriţi de poliţia franceză.
Autorităţile locale au deschis în zonă un centru de primire pentru a încerca să îi ajute pe străini.
Imigranţii, majoritatea tunisieni, au organizat mai multe proteste, acuzând statul francez pentru refuzarea acordării de azil.
Protest al imigranţilor tunisieni |
Italia are nevoie de ajutor
În Franţa, se află cea mai mare comunitate nord-africană, în care se estimează că se află 600.000 de tunisieni.
Italia a declarat că nu poate face faţă singură afluxului şi că are nevoie de ajutor din partea Franţei dar şi a altor ţări europene.
În acest sens, zilele următoare premierul Silvio Berlusconi va avea o întâlnire cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy.
Mai mult, miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor discuta pe larg această problemă, la Luxembourg, pe 11 aprilie.
68 de naufragiaţi
Un responsabil din Malta al ordinului iezuiţilor pentru refugiaţi, preotul Joseph Cassar, a confirmat presei italliene că joi au fost descoperite pe coastele Libiei, în apropierea capitalei Tripoli, 68 de cadavre ale unor persoane despre care se presupune că au încercat să ajungă în Italia.
Trupurile neînsufleţite au fost înmormântate fără a fi identificate.