Igor Dodon la Moscova: Republica Moldova nu va adera la NATO
Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat astăzi la Moscova că ţara sa intenţionează să îşi menţină neutralitatea şi se opune în mod categoric aderării sale la NATO.
10 Mai 2017, 20:40
Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat astăzi la Moscova că ţara sa intenţionează să îşi menţină neutralitatea şi se opune în mod categoric aderării sale la NATO.
El a făcut această afirmaţie în timpul întrevederii pe care a avut-o cu preşedintele Dumei de Stat.
Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care ieri a participat la Moscova la manifestările oficiale cu ocazia Zilei Victoriei împotriva Germaniei naziste alături de preşedintele Vladimir Putin, s-a întâlnit astăzi în capitala rusă cu preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin.
Igor Dodon a declarat că nu va permite ca relaţiile moldo-ruse - intrate într-o nouă fază, a spus el - să fie afectate din partea Chişinăului de interese înguste, personale sau de partid.
Preşedintele moldovean a subliniat că există patru elemente principiale ce nu pot face obiect de negocieri.
Primul este, a spus el, statalitatea Moldovei, menţinerea ei şi nu unirea cu alte ţări. Al doilea este neutralitatea, Dodon numind NATO categoric inacceptabilă. Al treilea element este ortodoxia şi păstrarea valorilor şi nu "valorile occidentale care să ne fie impuse", iar cel de-al patrulea este parteneriatul strategic cu Rusia.
Preşedintele Dodon a reafirmat că este gata să conlucreze constructiv cu autorităţile transnistrene şi speră să aibă în curând o nouă întâlnire cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.
Trebuie să ne unim ţara, a spus Igor Dodon, şi, adăugând că va fi dificil, s-a pronunţat pentru rezolvarea pas cu pas a problemelor dintre locuitorii de pe cele două maluri ale Nistrului, pentru ca, atunci când toţi vor fi gata, să se ia decizia privind reglementarea politică.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit aceste declaraţii un pas foarte pozitiv, ce poate contribui la reglementarea problemei transnistrene, precizând totodată că nu se află în discuţie deocamdată revenirea la aşa-numitul plan Kozak propus de Rusia în 2003, dar respins de Chişinău, plan ce prevedea federalizarea de facto a Republicii Moldova.