Iarnă extremă în Statele Unite ale Americii
Nord-estul Statelor Unite se confruntă cu un val de frig extrem. Meteorologii americani vorbesc deja de cea mai rece iarnă din ultimii douăzeci de ani.
Articol de Laurenţiu Văduva, 05 Ianuarie 2014, 09:29
În nord-estul Statele Unite, meteorologii au avertizat oamenii că urmează mai multe zile de frig extrem, iar autorităţile iau măsuri pentru ca populaţia şi în special copiii să fie cât mai bine protejaţi.
Regiunea s-a confruntat deja, de la începutul anului, cu furtuni de zăpadă care au determinat statele New York şi New Jersey să declare starea de urgenţă.
Nici canadienii nu au scăpat de intemperii, cu geruri puternice şi căderi masive de zăpadă în provinciile din est.
Meteorologii americani vorbesc deja de cea mai rece iarnă din ultimii 20 de ani.
Ei anunţă începând chiar de duminică temperaturile extrem de scăzute - de până la minus 50 de grade - /care/ vor fi simţite în câmpiile de nord ale Statelor Unite, inclusiv în statele Dakota de Nord şi de Sud şi în regiunea Marilor Lacuri.
La Chicago, temperaturile ar putea coborî până la minus 30 de grade, iar maximele nu vor depăşi minus 19.
Statul Minnesota a închis luni toate şcolile.
În Tennessee stau închise până miercuri.
În Kentucky oamenilor li s-a spus să stea în case, iar şoferii folosesc încălzitoare speciale pentru a-şi mai putea porni maşinile.
În aşa numita "Noua Anglie", care reuneşte state din nord-estul SUA, zăpada a atins şi 60 de centimetri.
Unele autostrăzi au fost închise şi mii de zboruri sunt în continuare anulate, chiar dacă la Boston şi New York autorităţile au anunţat că au reuşit să cureţe zăpada căzută în ultimele zile.
Televiziunile americane difuzează în permanenţă avertismente cu privire la riscurile de îngheţ, hipotermie şi degerături.
Potrivit France Presse, au decedat până acum 11 persoane, dar există surse care vorbesc şi de 15.
Tot mai multe instituţii publice îşi suspendă activitatea şi tot mai multe evenimente sunt anulate.
Nici la sediul ONU din New York nu se mai lucrează de câteva zile.
În nord-estul Canadei, în Labrador şi Terra Nova, peste 100.000 de locuinţe nu au curent electric, din cauza ninsorilor foarte abundente, iar în provincia Quebec s-au înregistrat deja minus 44 de grade.
Mii de zboruri anulate
Peste 2.000 de zboruri au fost anulate vineri, iar alte 1.300 sâmbătă.
Trenurile pe coasta de est urmează să circule după un orar modificat.
Noul primar al New Yorkului, Bill de Blasio, care a depus jurământul în prima zi a noului an, i-a sfătuit pe locuitori să stea pe cât posibil în casă:
"Rămâneţi în casă cât de mult puteţi! Nu vă urcaţi la volan! Dacă nu trebuie să ieşiţi din casă, vă rog să nu ieşiţi! Vrem să ne asigurăm că oamenii sunt în siguranţă şi că drumurile sunt libere pentru a putea fi curăţate de zăpadă", a spus primarul.
Potrivit presei americane, milioane de persoane ar fi afectate de vremea rea.