Hosni Mubarak, vinovat de moartea protestatarilor
Fostul preşedinte al Egiptului, Hosni Mubarak, a fost condamnat la detenţie pe viaţă după ce a fost găsit vinovat de complicitate la uciderea a 850 de persoane în timpul protestelor din 2011.
Articol de Paul Poteraşi, 02 Iunie 2012, 12:04
O instanţă din Cairo l-a condamnat la închisoare pe viaţă pe fostul preşedinte al Egiptului, Hosni Mubarak, după ce l-a găsit vinovat de complicitate la uciderea protestatarilor în timpul demonstraţilor de anul trecut, precizează BBC.
Fostul lider în vârstă de 84 de ani a fost condamnat de către o instanţă specială după un proces ce a durat 10 luni.
Judecătorul a suspendat şedinţa după ce în sală au izbucnit mai multe bătăi după pronunţarea sentinţei.
Hosni Mubarak, care a condus Egiptul timp de 30 de ani, ar fi putut fi condamnat la moarte pentru uciderea anul trecut de către forţele de securitate a celor 850 de protestatari.
Dar criticii susţin că investigaţia a fost eronată.
Video: În sala de judecată a fost haos după pronunţarea pedepsei.
Martorii şi-au retras declaraţiile iniţiale potrivit cărora poliţiştilor li s-a ordonat să folosească muniţie.
Judecătorul Ahmed Refaat a insistat că procesul a fost unul corect şi a precizat că poporul egiptean a suferit 30 de ani în întuneric sub conducerea lui Hosni Mubarak.
Fii lui Hosni Mubarak, Alaa şi Gamal Mubarak, nu au fost găsiţi vinovaţi de acuzaţiile de corupţie.
Deşi au fost achitaţi Alaa şi Gamal Mubarak vor rămâne în detenţie.
Miercuri procurorii au declarat că îi vor învinui pe aceştia de alte şapte capete de acuzare privind manipularea pieţelor financiare.
Fostul ministru de interne al lui Hosni Mubarak, Habib al-Adly, a fost şi el găsit vinovat de conspiraţie la uciderea protestatarilor şi a primit o sentinţă de închisoare pe viaţă.
Verdictul intervine într-o perioadă în care în Egipt au loc alegerile pentru desemnarea unui succesor al fostului preşedinte, în cadrul unui scrutin pluralist.
În cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial, la 16 şi 17 iunie, se vor înfrunta Mohammed Morsi, candidatul Fraţilor Musulmani, şi ultimul premier al lui Hosni Mubarak, Ahmad Shafik.
Fost comandant al Forţelor Aeriene egiptene, apoi vicepreşedinte al lui Anwar al-Sadat, Hosni Mubarak a preluat conducerea celei mai populate ţări din lumea arabă - 82 de milioane de locuitori - după asasinarea preşedintelui în 1981.
Starea sa de sănătate a făcut obiectul a numeroase speculaţii.
Fostul lider ar avea probleme cardiace, dar ministerul sănătăţii a dezminţit că ar avea cancer, contrar asigurărilor date de avocatul său.
Condamnarea a fost primită cu bucurie de rudele celor care şi-au pierdut viaţa
Pentru cei care au rămas susţinători ai fostului regim, tribunalul nu are legitimitate, astfel că verdictul nu este valabil.
Pe străzi, însă, condamnarea a fost primită cu bucurie de rudele celor care şi-au pierdut viaţa.
"Sunt atât de fericită" - a declarat la BBC soţia unuia dintre protestatarii ucişi.
Pentru a preveni incidentele, autorităţile au mobilizat nu mai puţin de cinci mii de poliţişti şi două mii de militari.
Hosni Mubarak, în vârstă de 84 de ani, este primul lider adus în faţa justiţiei de la începutul revoltelor din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, cunoscute drept Primăvara Arabă.
Primul lider răsturnat în timpul revoltelor din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu a fost cel al Tunisiei, Zine al-Abidine Ben Ali, care a fost găsit vinovat de furt şi posesie ilegală de bani şi bijuterii.
Zine al-Abidine Ben Ali a părăsit ţara, însă a fost condamnat în lipsă împreună cu soţia sa la 35 de ani de închisoare, susţine The Thelegraph.
Liderul libian Muammar Gaddafi a fost ucis de către rebeli în luna octombrie a anului 2011.
În luna noiembrie, liderul din Yemen, Ali Abdullah Saleh, a primit imunitate în faţa urmării penale după ce a predat puterea.