Hillary Clinton îi cere lui Gaddafi să renunţe la putere
Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a afirmat la Madrid că liderul libian ar trebui să înceteze violenţele împotriva demonstranţilor şi să se abţină de la ameninţări la adresa europenilor.
02 Iulie 2011, 13:38
Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a cerut sâmbătă liderului libian, Muammar Gaddafi, să părăsească mai degbrabă puterea decât să ameninţe.
Aflată la Madrid, ea s-a referit astfel la avertismentul de vineri al colonelului Gaddafi, potrivit căruia ar ataca Europa dacă NATO nu pune capăt loviturilor aeriene împotriva sa.
Libia, Afganistanul, dar şi criza economică şi relaţiile bilaterale au fost temele principale ale întrevederii dintre secretarul de stat american, Hillary Clinton, şi ministrul spaniol de externe, Trinidad Jimenez.
Comunitatea internaţională acţionează în Afganistan de aproape 10 ani şi acum e timpul să transferăm responsabilitatea autorităţilor afgane - au fost de acord cele două responsabile ale diplomaţiei spaniole şi americane, iar calendarul de retragere a trupelor ajută la procesul de tranziţie - a subliniat ministrul de externe de la Madrid, Trinidad Jimenez.
La rândul său, Hillary Clinton a spus că, în ceea ce priveşte situaţia din Libia, Muammar Gaddafi trebuie să părăsească puterea şi să înceteze violenţele asupra propriului popor.
Liderul libian, colonelul Gaddafi, a avertizat că ar putea organiza atentate în Europa dacă NATO nu va înceta loviturile aeriene îndreptate împotriva regimului de la Tripoli.
Colonelul Gaddafi a ameninţat că "libienii vor trece prin Europa ca lăcustele" ca să atace locuinţe şi birouri dacă NATO continuă bombardamentele.
Criza economică şi măsurile guvernului Spaniei pentru combaterea acesteia au fost alte teme abordate de Clinton şi Jimenez, iar şefa diplomaţiei americane a afirmat că rezultatul măsurilor de consolidare a sistemului financiar spaniol şi schimbarea modelului pentru o competitivitate mai mare se vor vedea în timp.
"E dificil, ia timp şi răbdare" - a spus Hillary Clinton, care a mai afirmat că şi preşedintele Obama a fost criticat, la fel ca premierul Zapatero, pentru deciziile şi reformele puse în mişcare după declanşarea crizei economice internaţionale.