Guvernul ungar vrea să creeze un milion de joburi
Guvernul maghiar condus de Viktor Orban dorește elaborarea unui plan de dezvoltare economică şi de sprijinire a proiectelor întreprinzătorilor, numit "planul Szechenyi", care va reuni şapte programe principale.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 29 Iulie 2010, 08:09
Executivul de la Budapesta a lansat o serie de consultări cu reprezentanţii mediului de afaceri, pe marginea unui plan de dezvoltare economică şi de sprijinire a proiectelor întreprinzătorilor, numit "planul Szechenyi", după un model similar, elaborat în urmă cu un deceniu, în perioada primului guvern Orban.
Noul "plan Szechenyi" reuneşte şapte programe principale, care vizează industria sănătăţii, economia ecologică, sectorul locuinţelor, cel al ştiinţei şi inovaţiei, dezvoltarea mediului de afaceri, domeniul ocupaţional, precum şi pe cel al transporturilor.
Demararea programelor este planificată pentru anul viitor, dar reprezentanţii mediului de afaceri pot trimite propriile propuneri, până la sfârşitul lunii.
În discursul său, rostit în faţa întreprinzătorilor prezenţi la evenimentul de lansare a consultărilor, ministrul ungar al economiei, Gyorgy Matolcsy, a precizat că principalul obiectiv este crearea a unui milion de locuri de muncă, în următorii zece ani, iar noul sistem al finanţărilor va trebui să fie mai stabil şi mai simplu, decât cel din guvernarea anterioară.
Oficialul ungar a spus că fondurile trebuie să ajungă acolo unde este nevoie de ele, iar investiţiile trebuie sprijinite, într-un mod înţelept, deoarece acestea au ca rezultate crearea de locuri de muncă şi creşterea economică.
Banii de la UE
Pe de altă parte, ministrul dezvoltării naţionale, Tomas Felegyi, a declarat că scopul guvernului este ca finanţările provenind din partea statului şi a UE să ajungă la întreprinderile mici şi mijlocii rapid şi în mod coordonat şi că este nevoie de crearea unui sistem unitar de informare şi control, în acest domeniu.
La rândul său, premierul Viktor Orban a vorbit despre necesitatea unei reconstrucţii a economiei care, potrivit declaraţiilor sale, începe cu noul plan Szechenyi.
"Nu a fost uşor să ajungem până aici, căci fără planul de acţiune din domeniul economic, cu 29 puncte, Ungaria ar fi fost într-o situaţie foarte grea, din cauza politicii bugetare anterioare iresponsabile.
"Dacă nu am fi iniţiat planul respectiv, nu am fi avut şanse să atingem ţinta de deficit bugetar, stabilită pentru anul acesta, de 3,8% din PIB", a spus Viktor Orban.
Printre măsurile incluse în planul de acţiune, amintit de premierul ungar şi aprobate recent de parlament, se numără introducerea unei taxe suplimentare, în cazul băncilor, aplicarea unui plafon pe salariile din sectorul public, impozitarea unor plăţi compensatorii, dar şi reducerea impozitelor plătite de companii, până la un anumit nivel al profitului.