Guvernul ungar, nemulţumit de reducerea raitingului de ţară
Ministerul economiei de la Budapesta susţine că decizia Agenţiei Moody's de a reduce raitingul Ungariei nu are explicaţii credibile şi poate fi interpretată ca un atac speculativ împotriva Ungariei.
Articol de Sergiu Şteţ, 25 Noiembrie 2011, 14:48
Oficiali ai guvernului maghiar acuză pieţele financiare că desfăşoară un atac speculativ asupra Ungariei, în care includ şi recent anunţata reducere a raitingului de ţară de Agenţia Moody's, care a retrogradat-o la stadiul de "junk", adică nerecomandat investiţiilor, pentru prima dată în ultimii 15 ani.
Moneda naţională forintul s-a depreciat din nou vineri.
În urmă cu câteva zile, premierul Viktor Orban a anunţat că Ungaria intenţionează să încheie un acord de tip preventiv cu FMI.
Guvernul de la Budapesta întâmpină dificultăţi tot mai mari în a atrage bani pentru a-şi putea plăti obligaţiile.
În ultimele trei luni, Ungaria a trebuit să renunţe la vânzarea a două emisiuni de titluri de stat, pentru că nu a reuşit să atragă cumpărători.
Ungaria are cea mai mare datorie dintre ţările est-europene, o datorie publică de aproximativ 80% din PIB.
Forintul s-a devalorizat puternic în ultima jumătate de an, iar după preluarea puterii în primăvara anului trecut guvernul condus de Viktor Orban a renunţat la un acord de împrumut de la FMI şi a adoptat o serie de măsuri economice controversate.
"Un asemenea evantai de probleme, Ungaria s-a jucat cu focul în ultimul an şi jumătate, dar faptul că Agenţia Moody's o downgradează pe Ungaria astăzi, adică la câteva zile după ce Ungaria a făcut o schimbare cu 180 de grade, anunţând că vrea să intre din nou în relaţii cu FMI, este din nou o chestie contraintuitivă."
"Deci, dacă ar fi făcut Moody's o această downgradare acum o lună, sau acum două luni sau oricând altcândva, avea temei să o facă şi îndreptăţire. Dar la trei zile după ce Ungaria a declarat că vrea să-şi revizuiască politicile şi să intre într-un acord cu Fondul, să vii şi să downgradezi nu face decât să dea apă la moară acestor impresii de atac speculativ", a declarat conomistul şef al BNR, Valentin Lazea.
Atac speculativ împotriva Ungariei
Printre altele, guvernul Ungariei a naţionalizat fondurile de pensii private obligatorii de aproximativ 10 miliarde de euro, a introdus supraimpozite în domeniile bancar, telecomunicaţii şi energie şi a obligat băncile să suporte pierderile cauzate de devalorizarea forintului în raport cu francul elveţian.
Într-un comunicat de presă, ministerul Economiei de la Budapesta susţine că decizia Agenţiei Moody's de a reduce raitingul Ungariei nu are explicaţii credibile şi, se mai arată în comunicat, poate fi interpretată doar ca un nou episod al atacului speculativ împotriva Ungariei.
Dar ce înseamnă un atac financiar speculativ?
"Ei au metodele lor clasice de a manipula bani şi de a-i rula dintr-o ţară în alta prin calculator, prin apăsarea pe tasta de calculator."
"Nu pot să vă dau reţeta, cum să zic, la miligram ce şi cum se întâmplă. Ideea este că o ţară este văzută mai prost şi atunci banii se mută din acea ţară înspre alte ţări, care sunt văzute mai bine, prin diverse canale, prin diverse mijloace", a explicat economistul şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea.
Forintul ungar s-a devalorizat cu peste 15% în ultima jumătate de an, înregistrând cea mai slabă evoluţie dintre toate cele peste 170 de monede din lume.
Decizia de joi seară a Agenţiei Moody's de a califica Ungaria ca nerecomandată investitorilor financiari se alătură raitingurilor foarte slabe acordate Ungariei şi de Agenţiile Fitch şi Standard & Poor's.