Guvernul italian "nu adoptă alte măsuri de austeritate"
Italia nu va propune un alt plan de austeritate, în ciuda aşteptărilor unei recesiuni pe parcursul acestui an, a spus premierul italian Mario Monti, la finalul întâlnirii sale cu omologul spaniol Mariano Rajoy.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 23 Februarie 2012, 19:24
Două dintre marile economii europene, dar cu la fel de mari probleme financiare caută o cale comună pentru a depăşi criza pe care o traversează zona euro.
Italia şi Spania sunt ţările pentru care previziunile economice ale Comisiei Europene nu sunt tocmai favorabile.
Lipsa investiţiilor şi crşterea alarmantă a şomajului i-au determinat pe premierii Mario Monti şi Mariano Rajoy să pună la punct un acord prin care le cer partenerilor europeni măsuri mai ferme pentru creştere economică.
Italia nu va propune un alt plan de austeritate, în ciuda aşteptărilor unei recesiuni pe parcursul acestui an.
Anunţul a fost făcut de premierul italian Mario Monti, la finalul întâlnirii sale cu omologul spaniol Mariano Rajoy.
Chiar dacă potrivit ultimelor estimări ale Comisiei Europene zona euro va înregistra o recesiune economică în acest an, în condiţiile în care PIB-ul său se va contracta cu 0,3%, premierul Monti asigură că în Italia nu sunt prezvăzute alte intervenţii corectoare şi că obiectivul de atingere a unui buget echilibrat va avea loc în 2013.
"Nu avem motive pentru a introduce elemente suplimentare de creştere. Suntem convinşi că acele măsuri pe care le-am introdus deja sunt cele corecte şi în curând se vor vedea efectele", a afirmat Mario Monti..
Pe de altă parte, premierul spaniol, Mariano Rajoy, a anunţat că va prezenta proiectul de buget pentru anul acesta la 30 martie.
Acest proiect, amânat din cauza alegerilor legislative anticipate şi a formării noului legislativ şi guvern de la Madrid, va cuprinde măsuri care ţin cont de estimările executivului comunitar privitoare la reintrarea Spaniei în recesiune cu o scădere de 1% din PIB în primele luni ale acestui an.
Mariano Rajoy şi Mario Monti au avut joi prima lor întâlnire oficială în calitate de şefi de guverne, în aceeaşi zi în care Comisia Europeană a anunţat previziunile de creştere pentru partenerii europeni.
Cei doi lideri şi-au reafirmat angajamentele clare faţă de consolidarea fiscală şi ajustări şi au solicitat totodată autorităţilor europene mai multe iniţiative, care să promoveze creşterea economică.
În acest sens, în urmă cu câteva săptămâni, cei doi premieri au semnat împreună cu alţi zece parteneri europeni o scrisoare trimisă la Bruxelles pentru implusionarea iniţiativelor care să evite actualul blocaj economic.
Semnatarii scrisorii propun, de exemplu, dezvoltarea pieţei unice în sectorul serviciilor şi al energiei sau crearea unei autentice pieţe digitale europene, până în anul 2015.