Guvernul francez luptă împotriva imigraţiei ilegale
Autorităţile de la Paris vor să controleze extrem de strict imigraţia, fie că este legală sau ilegală. Principiul de bază e că străinii trebuie să se adapteze francezilor, şi nu invers.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 10 Ianuarie 2012, 19:24
Autorităţile de la Paris sunt de părere că prea mulţi străini au ales să trăiască, în ultima vreme, în Franţa şi, de aceea, guvernul duce o luptă îndârjită împotriva imigraţiei ilegale, dar vrea să reducă şi numărul celor care vin să locuiască legal în Franţa.
Ministerul de interne consideră că afluxul de imigranţi din ultimii ani depăşeşte posibilităţile autorităţilor franceze de a-i integra pe deplin în societate, condiţie esenţială pentru a obţine dreptul la muncă şi la o locuinţă.
În plus, executivul de la Paris se teme de o creştere a ratei şomajului, din cauza forţei de muncă ieftine din afară, dar şi de o creştere a delincvenţei în rândul populaţiei străine.
Autorităţile de la Paris vor să controleze extrem de strict imigraţia, fie că este legală sau ilegală. Principiul de bază e că străinii trebuie să se adapteze francezilor, şi nu invers.
În plus, pentru ca imigranţii să se integreze pe deplin în societatea franceză, pentru a avea acces la locuri de muncă, pentru a avea o locuinţă şi drepturi sociale, fluxurile migratoare trebuie să fie proporţionale cu capacitatea de primire a Franţei.
Fluxurile migratoare au tendinţa de a creşte
În privinţa imigraţiei ilegale, 2011 a fost un an de reale progrese, spune ministrul de interne Claude Gueant.
"La începutul anului trecut, precedesorul meu, Brice Hortefeux, a fixat la 28.000 numărul de expulzări. În iulie, eu am ridicat această cifră la 30.000. În total, pe tot parcursul anului, au fost îndepărtaţi de pe teritoriul naţional 32.912 cetăţeni străini aflaţi ilegal. Deci, cu aproape 5.000 mai mulţi decât ne propusesem iniţial. Este cel mai bun rezultat înregistrat vreodată până acum", a declarat ministrul de interne francez.
Cum fluxurile migratoare au tendinţa de a creşte, dată fiind conjunctura internaţională, a precizat Claude Gueant, Franţa şi-a fixat pentru 2012 un obiectiv şi mai ambiţios: 35.000 de expulzări. Este avută, totodată, în vedere lupta împotriva filierelor de imigraţie clandestină şi a muncii la negru.
"O lege din 16 iunie ne permite să dispunem de noi pârghii împotriva întreprinderilor care angajează mână de lucru clandestină. De la 1 decembrie, prefecţii pot decide închiderea unei întreprinderi pentru trei luni. În 2012 vom pune accentul pe acest aspect", amai afirmat Claude Gueant.
Capacitatea de primire a Franţei nu este nelimitată, a completat ministrul Gueant, ceea ce impune, potrivit acestuia, şi reducerea imigraţiei legale.
"Cum 24% din străinii noncomunitari sunt în şomaj, datoria noastră este să-i integrăm în câmpul muncii pe cei deja prezenţi în Franţa. Este, deci, inexact că avem nevoie vitală de imigraţie profesională, este ilogic să aducem migranţi pentru ca ei să fie, apoi, în şomaj", a spus ministrul de interne.
Potrivit lui Claude Gueant, controlul strict la imigraţiei este atât în interesul francezilor, cât şi al imigranţilor înşişi. În 2012, an al alegerilor prezidenţiale şi legislative, subiectul imigraţiei va ocupa, cu siguranţă, un loc special în dezbaterea publică franceză.