Guvernul francez, "atitudine greşită" faţă de Tunisia
Guvernul de la Paris este criticat pentru atitudinea conciliantă faţă de regimul fostului preşedinte tunisian Zine al-Abidine Ben Ali, alungat de la putere.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 18 Ianuarie 2011, 18:19
Săptămâna trecută, în plină revoltă a tunisienilor împotriva abuzurilor autorităţilor, ministrul francez de externe se oferea să acorde asistenţă în materie de securitate şi menţinere a ordinii.
Liderul opoziţiei socialiste susţine că guvernul a compromis imaginea Franţei, ca ţară simbol al libertăţii şi democraţiei.
Marţi, ministrul este chemat să dea explicaţii în Comisia parlamentară de politică externă.
Opoziţia franceză critică atitudinea guvernului faţă de revoluţia tunisiană
Opoziţia de stânga impută Guvernului de la Paris o reacţie moale şi tardivă, acesta recunoscând că a subestimat furia tunisienilor împotriva regimului lui Ben Ali.
Însă declaraţiile din 11 ianuarie ale ministrului de externe, Michele Alliot-Marie, sunt cel mai vehement atacate.
Acesteia i se cere să îşi prezinte scuze, dacă nu chiar să îşi dea demisia.
Acum o săptămână, în Adunarea Naţională şefa diplomaţiei franceze propunea Tunisiei sprijin pentru menţinerea ordinii şi gestionarea manifestanţilor, a explicat apoi în presă că s-a referit de fapt la un sprijin pentru ca reprimarea protestatarilor să ia sfârşit.
Explicaţiile însă nu i-au mulţumit pe politicienii din opoziţie, sintagmele folosite de ei mergând de la "scandalos", "eroare gravă", "o ruşine pentru diplomaţia franceză", şi până la că ar fi fost susţinută o dictatură.
"Aş dori să mi se indice un singur mare guvern european care înainte de evenimentele din Tunisia şi-ar fi dorit plecarea lui Ben Ali "- a declarat ministrul apărării, Alain Juppé, numărul doi din guvern.
"Era o ţară stabilă din punct de vedere politic, care se dezvolta economic, erau făcute reforme sociale, ceea ce ne-a condus la o analiză trunchiată a situaţiei.
Am subestimat gradul de disperare şi de revoltă al poporului tunisian faţă de un regim poliţienesc" - a conchis Juppé.
"Este posibil să fi fost neînţelegeri şi stângăcii" - s-a apărat şi consilierul special al preşedintelui Nicolas Sarkozy, Henri Guaino, "dar imaginaţi-vă că Franţa ar fi intervenit într-un fost protectorat al său. Ce s-ar fi spus?" Franţa - a mai punctat el - "nu este jandarmul din Mediterană."