Guvernul britanic vrea să modifice cooperarea judiciară cu UE
Ministrul de interne, Theresa May, a anunţat că guvernul britanic intenţionează să renunţe la mecanismele europene de cooperare în domeniul poliţienesc şi judiciar.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 16 Octombrie 2012, 09:07
Marea Britanie intenţionează să se retragă dintr-o serie de regulamente europene de cooperare poliţienească şi judiciară.
Anunţul a fost făcut luni de ministrul britanic de interne, Theresa May.
Ea a spus însă că Uniunea Europeană va fi notificată abia după ce conservatorii vor ajunge la o înţelegere cu partenerii de coaliţie, liberal-democraţii, iar propunerea va trece prin parlament.
Ministrul de interne, Theresa May, a anunţat că guvernul britanic intenţionează să renunţe la mecanismele europene de cooperare în domeniul poliţienesc şi judiciar.
E vorba de circa 130 de măsuri încadrate la capitolul "Lege şi ordine" la care va trebui să se renunţe în bloc, neexistând posibilitatea de a se renunţa doar la o parte dintre ele.
Reveniri
Theresa May a lăsat însă să se înţeleagă că executivul de la Londra ar putea cere apoi revenirea în anumite mecanisme considerate mai importante.
"Guvernul susţine clar că nu trebuie să rămânem legaţi de toate măsurile care au precedat Tratatul de la Lisabona.
"Unele sunt folositoare, altele mai puţin, iar altele sunt deja decrepite.
"Pot anunţa că vom opta pentru renunţarea la acete mecanisme, pentru a negocia apoi revenirea în anumite domenii", a declarat Theresa May.
Marea Britanie poate renunţa la măsurile de cooperare în domeniul poliţienesc şi judiciar aşa cum au fost ele stabilite în Tratatul de la Maastricht din 1992, în baza prerogativelor obţinute de Guvernul Tony Blair în timpul negocierilor privind noul Tratat de la Lisabona, printre acestea, mandatul european de arestare sau participarea în cadrul Poliţiei Europene, EUROPOL.