"Guvern nou sau alegeri anticipate" după demisia lui Berlusconi
Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a explicat că a fost nevoit să ofere explicații din cauza presiunilor exercitate de atingerea pragului periculos de 7% la dobânzile pentru împrumuturile externe.
09 Noiembrie 2011, 18:53
Potrivit agenţiei Reuters, liderul italian a dat asigurări că nu există incertitudini asupra deciziei premierului Silvio Berlusconi de a demisiona odată ce planul de austeritate va fi adoptat.
Preşedintele italian, Giorgio Napolitano, a anunţat că după demisia premierului va fi format un nou guvern sau vor fi organizate alegeri anticipate.
"În scurt timp va fi format un nou guvern care să poată lua orice decizie ulterioară care va trebui să beneficieze de sprijinul parlamentului sau parlamentul va fi dizolvat şi cât de curând va începe campania electorală", a explicat Giorgio Napolitano, într-un comunicat de presă.
Preşedintele italian a încercat să calmeze îngrijorările de pe pieţele finaciare afirmând că vor fi luate măsuri urgente pentru a pune capăt crizei politice din ţara sa.
Nivel riscant al dobânzii la împrumuturile externe
Giorgio Napolitano a explicat că a fost nevoit să emită un comunicat din cauza presiunilor exercitate de atingerea pragului de 7% la dobânzile pentru împrumuturile externe.
În trecut, o rată a dobânzii de 7% a forţat Portugalia, Grecia şi Irlanda să ceară ajutor financiar.
În ultimele săptămâni pe pieţele bursiere au existat mai multe semnale care cereau demisia premierului Silvio Berlusconi, întrucât acesta nu a reuşit să pună în aplicare durele măsuri de austeritate cerute de Uniunea Europeană.
În Italia, unul dintre cei mai importanţi susţinători ai premierului italian, partenerul de coaliţie Umberto Bossi din Liga Nordului îi ceruse lui Silvio Berlusconi să îşi dea demisia.
Potrivit BBC, Umberto Bossi şi-a exprimat în nenumărate rânduri dubiile privind capacitatea primului ministru de a-şi încheia actualul mandat, scrie BBC.
În plus, cinci deputaţi din Il Popolo della Liberta - Partidul Poporul Libertăţii - formaţiunea politică a lui Silvio Berlusconi, au trecut în rândurile opoziţiei în decurs de câteva zile.
Pe plan european, comisarul pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn a afirmat că situaţia economică a Italiei este "foarte îngrijorătoare" din cauza creşterii dramatice a dobânzilor.
"Nivelul actual nu poate fi susţinut pe termen lung, în condiţiile datoriei colosale pe care o are Italia, de aproape două mii de miliarde de euro", a subliniat comisarul european.
El a cerut Romei să aplice reformele promise pentru a oferi garanţii pieţelor financiare, care pun presiuni serioase asupra ţării în acest moment.
Marţi seară, premierul italian a anunţat că va renunţa la funcţie după ce planul de austeritate va fi aprobat.