Grevă la metroul londonez în a doua zi de Crăciun
Angajaţii care lucrează pe 26 decembrie cer să fie plătiţi triplu şi să primească o zi liberă în plus. Conducerea companiei încearcă să blocheze greva în instanţă, ziua fiind foarte aglomerată.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 23 Decembrie 2011, 17:13
Salariaţii de la metrou vor înceta lucrul pe 26 decembrie, nemulumiţi de anunţul companiei că nu va acorda bonusuri angajaţilor programaţi să lucreze în acea zi.
Avocaţii companiei au cerut ajutorul instanţei pentru a bloca acţiunea de protest, însă judecătorii Înaltei Curţi de Justiţie britanice au decis că nu există o bază legală pentru anularea grevei.
Conductorii care sunt programaţi să lucreze pe 26 decembrie doresc să fie plătiţi triplu şi să primească o zi liberă în plus.
În cazul în care nu vor obţine acest lucru, în afară de greva programată în a doua zi de Crăciun, ei intenţionează să organizeze acţiuni similare şi pe 16 ianuarie şi pe 3 şi 13 feburarie.
Conducerea metroului londonez susţine însă că această cerere este absurdă din moment ce există deja o înţelegere, ca angajaţii care lucrează în zilele de sărbătoare legală să fie plătiţi în plus faţă de o zi obişnuită.
De asemenea, reprezentanţii London Underground au subliniat şi faptul că salariaţii de la metrou au anual 43 de zile de concediu de odihnă, în schimbul cărora au fost de acord să muncească prin rotaţie zilele de sărbătoare legală, iar numărul celor care fi trebuit să lucreze a fost deja redus cu două treimi faţă de anii trecuţi, când sindicatul conductorilor a atras atenţia asupra acestui aspect.
În aceste condiţii, şeful Departamentului de Operaţiuni al metroului londonez, Howard Miller, a declarat că orice înţelegere încheiată cu conductorii ar însemna că aceştia vor fi plătiţi de două ori pentru aceeaşi treabă.
"Este această insistenţă pentru o plată triplă şi o zi liberă, care, în termeni simpli, înseamnă că vom plăti conductorii de două ori, deoarece avem deja o înţelegere cu ei.
"De fapt, am ajuns la această înţelgere cu toate sindicatele, care sunt mulţumite cu ce au primit, dar au avertizat că dacă îi vom plăti triplu pe conductori, va trebui să facem la fel şi cu restul angajaţilor", spune Howard Miller.
Pentru că ziua de 26 decembrie este una dintre cele mai aglomerate pentru metroul londonez, conducerea companiei a încercat să blocheze în instanţă declanşarea grevei, motivând că la votul organizat de sindicat au participat şi salariaţii care nu urmau să vină la serviciu pe 26 decembrie.
Judecătorii a decis însă că cererea este nefondată şi că greva poate avea loc în ciuda disconfortului public pe care îl va crea.
Reprezentanţii London Underground şi-au exprimat speranţa că vor putea scoate pe traseu cel puţin un sfert dintre garniturile care ar fi trebuit să activeze în mod normal şi au precizat că au ajuns la o înţelegere cu companiile de autobuze pentru suplimentarea numărului de vehicule de pe traseu.