Greva foamei la Paris pentru susţinerea romilor
Ministrul imigraţiei, Eric Besson, a introdus în parlament mai multe modificări ale legii, care simplifică expulzările. În centrul Parisului, nouă grevişti ai foamei protestează faţă de politica de imigrare a propriului guvern.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 10 Septembrie 2010, 14:47
Nouă cetăţeni francezi au intrat în greva foamei pentru o săptămână, în semn de protest faţă de intenţia guvernului de la Paris de a înăspri politica în materie de imigraţie.
Ministrul de resort, Eric Besson, a introdus în parlament mai multe modificări ale legii, care simplifică expulzările şi merg chiar până la retragerea naţionalităţii franceze în cazul în care este adusă atingere autorităţilor statului.
Protestatarii critică însă caracterul represiv al noii legi, care şi-ar propune să îi excludă şi nu să îi integreze pe imigranţi.
O piaţetă din imediata apropiere a Palatului Bourbon, sediu al Adunării Naţionale a Franţei.
O mână de poliţişti îi păzesc pe cei câţiva grevişti ai foamei, nouă la număr, aflaţi într-un cort.
Până pe 17 septembrie, ei protestează faţă de politica de imigrare a propriului guvern.
Greva foamei, explică Jean-Baptiste Libouban, este o formă de şantaj.
Nu mănânc, nu beau nimic, până nu obţin la schimb ceva. Or, cei nouă vor să facă apel la conştiinţa politicienilor, motiv pentru care au decis să folosească termenul de post. Post negru" spune Jean-Baptiste Libouban.
"Se vorbeşte despre fermitate, dar este practicată închiderea, opusă ideii de deschidere. Încrâncenarea ia locul raţiunii, or, noi tocmai această ambianţă o denunţăm" spune Jean-Baptiste Libouban.
Retragerea cetăţeniei franceze
O propunere de act normativ a ministrul Eric Besson, trimisă Comisiei de legi din Camera inferioară a Parlamentului de la Paris, prevede retragerea cetăţeniei în cazul francezilor naturalizaţi de mai puţin de zece ani, care aduc atingere vieţii unei autorităţi publice, în particular a poliţiştilor şi jandarmilor.
Reformarea Legii imigraţiei, aşteptată către finele acestei luni, prevede totodată simplificarea demersurilor de expulzare a străinilor aflaţi în situaţie ilegală, inclusiv a cetăţenilor din UE.
Dacă aceştia reprezintă o ameninţare pentru ordinea publică sau dacă nu au mijloace stabile de subzistenţă.
Printre greviştii din apropierea Adunării Naţionale se numără şi Alain Richard.
Astăzi împlineşte 86 de ani. De 57 este preot franciscan.
"Acest proiect de lege comportă o serie întreagă de dimensiuni imorale. Au fost făcute şi alte demersuri pentru ca această viitoare lege să fie împiedicată, dar se pare că diversele persoane care au protestat nu au fost ascultate" a declarat lain Richard.
"Există legi pentru delictele comise pe teritoriul ţării. Nu este nevoie să expulzezi oameni. Să fie şi în cazul lor aplicate aceleaşi legi care există pentru toată lumea" spune Jean-Baptiste Libouban.
Jean-Baptiste Libouban consideră că expulzările reprezintă un abuz de drept şi mai cred că situaţia ar fi putut fi rezolvată altfel.
"Când se spune că aceştia ocupă ilegal terenuri, dar nu au fost prevăzute unele unde să se poată instala legal, mi se pare că este o bătaie de joc la adresa lor. Este clar că străinii servesc drept ţapi ispăşitori într-un context politic şi economic dificil", spune protestatarul.
Proiectul de lege a imigraţiei va accentua caracterul restrictiv şi represiv al dispozitivului legislativ, acceptând ca, treptat, migranţii să fie consideraţi persoane cu mai puţine drepturi.
Se pierde o parte din propria noastră umanitate - spun într-un apel scris greviştii foamei.