Greva diplomaţilor în Italia
Greva diplomaţilor a avut loc în ziua în care Uniunea Europeană a lansat Serviciul de Acţiune Externă, eveniment la care a participat şi ministrul Franco Frattini, însă de unul singur, consilierii săi fiind şi ei în grevă.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 26 Iulie 2010, 15:38
Diplomaţii italieni protestează luni faţă de reducerea bugetară care afectează ministerul de externe al Italiei şi reprezentanţele sale din străinătate.
Reducerea cu 10% a fondurilor i-a determinat pe ambasadorii nemulţumiţi să afirme că Italia este pe cale să tragă obloanele politicii externe.
Nemulţumirile diplomaţilor se referă la fondurile destinate formării, la închiderea consulatelor, la reducerea drastică de personal la ambasade şi la cheltuielile pentru reprezentare.
Plângerile diplomaţilor sunt exprimate într-o scrisoare adresată premierului Silvio Berlusconi, ministrului de externe, Franco Frattini, şi ministrului economiei, Giulio Tremonti.
Măsurile fac parte din pachetul de austeritate adoptat deja de Senat prin care se prevede şi îngheţarea salariilor funcţionarilor pe trei ani şi reducerea cu 10% a bugetelor ministerului.
Potrivit diplomaţilor, consecinţele acestor măsuri se vor reflecta asupra capacităţii instituţiilor de a proteja interesele naţionale în străinătate şi de a promova priorităţile politicii externe italiene.
Ministrul Frattini, fără consilieri pentru o zi
Greva diplomaţilor italieni are loc chiar în ziua în care Uniunea Europeană lansează Serviciul de Acţiune Externă, eveniment la care participă şi ministrul Franco Frattini, însă de unul singur, consilierii săi fiind şi ei în grevă.
După crearea noului Serviciu european de Acţiune Externă, vor fi anunţaţi şefii celor 30 de reprezentanţe ale Uniunii Europene în străinătate.
Zece posturi revin unor diplomaţi din ţările Uniunii Europene şi 20 vor fi oferite unor funcţionari de la Bruxelles din Consiliul Uniunii şi Comisiei.
Diplomatul de la Bruxelles nu îi va înlocui însă pe ambasadori.
Serviciul va fi operaţional de la începutul lunii decembrie, când se împlineşte un an de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona şi când ar trebui să fie deja desemnaţi zece dintre cei mai importanţi membri ai conducerii serviciului extern.
În unele cazuri, reprezentanţele Uniunii ar urma să înlocuiască în final ambasadele statelor membre, ceea ce, conform unor surse europene, ar reprezenta o adevărată valoare adăugată pentru ţările mici din Uniunea Europeană.
Pe de altă parte, ţările mari nu vor ca diplomaţiile lor naţionale să piardă din importanţă în favoarea unei diplomaţii europene.
Greva diplomaţilor italieni are loc cu o zi înaintea conferinţei ambasadorilor italieni din străinătate, care se va desfăşura marţi şi miercuri la sediul ministerului de externe din Roma.