Grecia, principala temă a miniştrilor de finanţe ai zonei euro
Raportul creditorilor Greciei va arăta măsura în care statul elen poate să facă faţă plâţii datoriei externe.
Articol de Răzvan Stancu, 12 Noiembrie 2012, 08:21
Miniştrii de finanţe din zona euro discută luni la Bruxelles despre situaţia economică a spaţiului monedei unice.
O atenţie deosebită va fi acordată Greciei, ţara cea mai îndatorată, care trebuie să acceseze o nouă tranşă din împrumutul internaţional, pentru a evita intrarea, luna aceasta, în incapacitate de plată, informează corespondentul Radio România, Luminiţa Apostol.
Grecia va fi principalul punct pe agenda miniştrilor de finanţe ai zonei euro, însă o decizie privind eliberarea unei noi tranşe de împrumut pentru Atena nu este aşteptată pentru întâlnirea de luni.
Deşi Atena aşteaptă cu o nerăbdare afişată deschis eliberarea acestei tranşe de 31,5 miliarde de euro, blocaţi din luna iunie, un înalt responsabil european a declarat vineri că statele zonei euro aşteaptă raportul Troicii, înainte de orice decizie.
Troica este formată din creditorii Greciei, adică Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, iar raportul lor va evalua măsurile de austeritate decise de Atena, miercurea trecută, ca şi bugetul pe 2013, discutat aseară, dar şi punerea în aplicare a măsurilor de austeritate.
Unul din punctele-cheie ale raportului Troicii va fi sustenabilitatera datoriei Greciei, care pare să crească şi să nu se poată conforma obiectivului stabilit de 120% din PIB, la orizontul anului 2020.
Deşi Grecia are nevoie vitală de noua tranşă de împrumut, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată până la sfârşitul lunii, iar o decizie nu se întrevede rapid, acelaşi înalt responsabil european, apropiat de dosar, a dat asigurări că nu va exista o intrare în incapacitate de plată nici accidentală, nici premeditată a Greciei
Bugetul de austeritate pe 2013 adoptat de guvernul elen
Parlamentul Greciei a reuşit să adopte noul buget de austeritate pe anul 2013, demostrând astfel creditorilor externi că îşi poate onora angajamentele.
Potrivit redactorului RRA Laurenţiu Văduva, bugetul Greciei pe anul viitor a fost adoptat în cursul nopţii şi prevede noi economii în valoare de 9,4 miliarde de euro.
Au spus "da" peste 150 de deputaţi din totalul de 300, între care parlamentarii celor trei partide ale coaliţiei guvernamentale - Noua Democraţie, de dreapta, socialiştii de la Pasok şi Stânga Democrată.
Votul de azi noapte a fost al doilea pas în eforturile Greciei de deblocare a creditului extern, după adoptarea, săptămâna trecută, a unui plan de austeritate, care prevede economii bugetare dureroase de peste 18 miliarde de euro până în 2016.
Şi atunci şi acum, grecii au ieşit pe străzi pentru a protesta faţă de un regim de austeritate, pe care spun că nu îl mai pot suporta.
Potrivit corespondentului RRA la Atena, numai ieri, în Piaţa Syntagma din capitala elenă s-au aflat 15.000 de oameni, care au protestat însă paşnic.
Amintim că joi, înainte de adoptarea planului de austeritate, pe străzile Atenei s-au aflat 70.000 de oameni, iar manifestaţia a degenerat în violenţă.