Grecia "nu va accepta să devină Libanul Europei"
Decizia Austriei de a convoca o reuniune cu ţările din Balcani la care nu a fost invitată şi Grecia a provocat puternice tensiuni la reuniunea JAI de la Bruxelles.
26 Februarie 2016, 07:33
Miniştrii europeni de interne au decis că este nevoie urgentă de rezultate în teren privind criza imigraţiei.
Comisarul Dimitris Avramopulos a declarat că dacă în 10 zile acest lucru nu se întâmplă, sistemul va ceda.
UE anunţă în acelaşi timp că există pericolul unei crize umanitare în Grecia, din cauză că această ţară este depăşită de afluxul de migranţi şi are nevoie de ajutor.
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a discutat, ieri, despre evoluţiile de pe ruta Balcanilor de Vest, miniştrii spunând că UE trebuie să fie pregătită să se implice într-o criză umanitară în Europa în urma deciziilor luate de unele state membre de a-şi închide frontierele.
"Putem rezolva această criză dacă vom lucra împreună cu ţările din Balcanii de Vest şi cu Turcia. Azi am confirmat încă o dată importanţa colaborării şi a schimbului de informaţii şi a aplicării deciziilor luate", a declarat ministrul olandez pentru migraţie, Klaas Dijkhoff, a cărui ţară deţine preşedinţia UE în acest moment.
O reuniune tensionată, de altfel, între Grecia şi Austria la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne.
Ministrul elen declara că Austria îi tratează pe greci precum inamici şi că ţara sa nu va accepta să devină Libanul Europei.
Ministrul austriac de interne i-a reproşat Greciei că nu face eforturi suficiente să securizeze frontiera externă.
Austria, împreună cu statele de pe ruta balcanică şi cu majoritatea celor vecine acestora, au decis să fie lăsaţi să treacă graniţa greco-macedoneană numai imigranţii proveniţi din Siria sau Irak care au acte în regulă.
În disputa dintre cei doi miniştri, grec şi austriac reprezentanţii Italiei şi Ciprului au luat partea Greciei, în timp ce alţii, cum ar fi miniştrii francez, belgian şi luxemburghez au încercat să medieze.
Aceeaşi poziţie a avut şi comisarul pentru migraţie, grecul Dimitris Avramopulos, care s-a pronunţat împotriva deciziilor luate de Austria şi de ţările situate pe ruta Balcanilor de Vest.
Comisarul pentru migraţie a spus că măsurile au fost luate unilateral de statele respective, menţinând că acum există riscul blocării imigranţilor pe teritoriul grec, iar situaţia acestora este critică, chiar dramatică.
"Nu mai trebuie să acţionăm fără coordonare, nu mai avem deloc timp de pierdut. Posibilitatea unei crize umanitare pe scară extinsă este aici, foarte reală, foarte aproape", a avertizat comisarul european.
Situaţia este dramatică în Grecia, principala poartă de intrare a imigranţilor după Turcia, unde numai în Insula Lesbos au ajuns anul trecut 500 de mii de imigranţi.
La reuniunea de la Bruexlles, miniştrii europeni de interne au mai decis să sprijine propunerea legată de introducerea de controale de identitate obligatorii şi pentru cetăţenii europeni la intrarea şi părăsirea spaţiului comunitar, inclusiv în aeroporturi.
"Trebuie să întărim controalele la frontierele noastre externe şi să verificăm pe oricine intră sau pleacă din UE pentru a ne asigura că nu reprezintă un pericol la securitatea noastră. Vom amenda astfel codul Schenge", a explicat ministrul olandez pentru migraţie.
Comisia Europeană a avansat această propunere în decembrie anul trecut după atentatele teroriste de la Paris, dar a menţionat că are în vedere şi posibile derogări temporare pentru a evita blocaje la graniţe, mai ales în perioada vacanţelor.
Odată agreată de miniştrii europeni de interne, propunerea urmează acum să fie discutată şi cu Parlamentul European.