Grecia își adaptează legislația în materie de azil
Guvernul elen dorește proceduri mai expeditive pentru acordarea azilului, în interesul atât al cetăţenilor greci, cât și al refugiaților.
Articol de Michaela Lamprinidou, 19 Octombrie 2019, 09:27
Grecia își adaptează legislația în materie de azil, în contextul valului de migranți care afectează țara.
Guvernul dorește proceduri mai expeditive pentru acordarea azilului, în interesul atât al cetăţenilor greci, cât și al refugiaților.
Ministerul pentru Protecţia Cetăţeanului a supus dezbaterilor publice proiectul de lege pentru azil, într-o tentativă de a pune capăt neclarităților legii şi disfuncţionalităților serviciilor competente, dar şi pentru a accelera procedurile pentru acordarea de azi, cu scopul de a decongestiona centrele de primire din insule și din regiunile continentale ale țării.
Noua lege pentru azil va clarifica în scurt timp cine are drept la azil și care sunt drepturile și obligațiile celor care vor fi primiţi ca refugiaţi în Grecia.
Din cauza situației din insulele supraaglomerate din Marea Egee şi în contextul unei intensificări a sosirii unui mare număr de refugiaţi, ca urmare a operațiilor militare turceşti din Siria, care vor dori să ajungă la destinații pașnice, în Europa de Vest, Guvernul Mitsotakis a accelerat elaborare proiectului de lege pentru drepturile de azil şi deportarea imediată a celor care nu îndeplinesc anumite criterii.
Proiectul de lege specifică durata şi regulile de examinare a unei cereri, care se va face în termen de șase luni, cu posibilitatea unei prelungiri de trei luni. În cazul unei urgenţe, examinarea durează 20 de zile, cu posibilitatea unei prelungiri de cel mult 10 zile.
Solicitanţilor de azil li se acordă dreptul de acces la piaţa de muncă, după şase luni de finalizarea procesului de depunere a cererii.
În cazul unei decizii de respingere, dreptul de acces la piaţa de muncă este revocat.
În perioada de așteptare a dreptului la muncă, solicitanţii primesc un card de sănătate pentru străini, cu o valabilitate echivalentă cu valabilitatea permisului de ședere.
În cazul în care o cerere de azil este respinsă, Comisia specială informează solicitantul cu privire la termenul de şedere şi programele de returnare benevolă.
Guvernul condus de premierul Kyriakos Mitsotakis consideră că noua lege și implementarea unei proceduri mai expeditive pentru acordarea azilului vor ameliora condiţiile de viaţă ale refugiaţilor şi migranţilor şi în special în taberele din insule şi va readuce la normal viaţa cetăţenilor greci din insulele afectate de migraţie.