Grecia, blocată de protestele şi grevele sindicatelor
Grecii contestă măsurile drastice ale autorităţilor care vor să reducă deficitul bugetar uriaş al ţării ca prim pas spre redresarea economică.
Articol de Bogdan Mihai, 05 Martie 2010, 16:29
Transporturile aeriene şi terestre, precum şi întreaga activitate economică sunt puternic perturbate în Grecia de o serie de greve organizate la apelul sindicatelor, ca răspuns la adoptarea de catre Parlament a unui riguros plan de austeritate.
La Atena, ciocniri violente au avut loc între politişti şi demonstranţi în timpul unui protest împotriva măsurilor de austeritate adoptate de guvernul grec.
Protestatarii au ars steagul Uniunii Europene şi au aruncat cu pietre în forţele de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene şi spray cu piper.
Transportul public nu funcţionează întreaga zi, în timp ce la Salonic, al doilea oraş al ţării, liniile urbane şi-au încetat activitatea la prânz.
Traficul aerian a fost, de asemenea, întrerupt între orele 12:00 şi 16:00 pe toate aeroporturile din ţară, în urma grevei controlorilor.
Totodată, federaţia sindicală a funcţionarilor publici, cu 300 000 de membri, a lansat un apel la încetarea lucrului în tot sectorul public, începând de la ora 12:00.
Un apel similar la grevă până la ora 15:00 a anunţat şi confederaţia GSEE din sectorul privat, cu 1 milion de membri, în timp ce Frontul sindical comunist şi-a chemat organizaţiile la o grevă de 24 de ore. Tot pentru 24 de ore si-au incetat lucrul şi personalul căilor ferate.
Presa de stat, între care postul de televiziune Net şi agenţia de presă Ana, nu difuzează nici o ştire timp de 24 de ore, începând cu ora locală 06:00 (06:00, ora României), în timp ce birourile de presă ale administraţiilor urmau să rămână închise. Jurnaliştii din presa privată şi-au incetat activitatea în intervalul orar 10:00-12:00.
Sindicatele protestează împotriva pachetului de austeritate aprobat de guvern, proiectat pentru a economisi aproximativ 4,8 miliarde de euro şi a reduce deficitul bugetar din acest an cu 4 procente, până la 8,7 la sută din PIB.