Grecia are nevoie de "decizii strategice dure"
Partenerii din zona euro au avertizat Grecia că va primi următoarea tranşă din împrumut doar dacă îşi va îndeplini ţintele fiscale. Fără această sumă, în luna octombrie, statul va rămâne fără bani, potrivit Reuters.
19 Septembrie 2011, 10:37
Grecia a promis că va lua o serie de decizii grele, necesare pentru a evita neîndeplinirea obligaţiilor din acordurile cu instituţiile internaţionale, dar a anunţat că nu vor fi adoptate noi măsuri de austeritate, informează Reuters.
Premierul grec, Giorgios Panandreu, şi-a amânat vizita în Statele Unite pentru a prezida şedinţa cabinetului său care a avut loc duminică , cu o zi înaintea unei conferinţe telefonice susţinută de reprezentanţii Uniunii Europene, cei ai Fondului Monetar Internaţional şi de ministrul de finanţe Evangelos Venizelos.
În cadrul conferinţei se vor dezbate modalităţile prin care Grecia îşi va reduce deficitul bugetar din acest an.
După şedinţa de cabinet de duminică, ministrul elen de finanţe a afirmat că anul acesta şi anul viitor, ţara sa trebuie să atingă ţinta de deficit bugetar, iar economia nu trebuie să mai genereze pierderi.
Evangelos Venizelos nu a spus însă cum vor fi atinse toate aceste obiective.
"Dacă vrem să evităm intrarea în incapacitate de plată, să stabilizăm situaţia şi să rămânem în zona euro, trebuie să luăm decizii strategice dure", a explicat ministrul.
Fără o nouă tranşă de împrumut, în octombrie Grecia va rămâne fără bani
De aceste decizii depinde cea de-a 6-a tranşă de împrumut de 8 miliarde de euro de care statul elen are nevoie până în octombrie, când va rămâne fără bani, notează Reuters.
Recent, partenerii din zona euro au avertizat Grecia că următoarele tranşe din împrumut vor fi acordate doar dacă ţintele fiscale vor fi atinse.
Potrivit presei elene, citate de BBC, una dintre condiţiile impuse de aceştia ar fi concedierea a încă 20 de mii de bugetari.
De asemenea, în discuţie s-ar fi adus şi o nouă tăiere a pensiilor şi salariilor.
Grecia trebuie să prezinte datele oficiale privind situaţia ţării
Ministrul austriac de externe, Michael Spindelegger, a declarat la postul public de televiziune din Austria că aşteaptă rezultatele teleconferinţei de luni.
Şeful diplomaţiei austriece a afirmat că dacă Grecia va fi lăsată să intre în faliment, această mişcare "trebuie să se facă în spiritul a ceea ce ar însemna un astfel de scenariu pentru alte ţări aflate în dificultate".
Săptămâna trecută, administraţia de la Atena a pus deficitul pe seama unei crize economice "mai grave decât se estimase" şi a decis să impună o nouă taxă pe imobiliare.
În luna iulie, liderii din zona euro au decis să acorde Greciei un al doilea împrumut în valoare de 109 miliarde de euro.
Primul împrumut, de 110 miliarde de euro, acordat în luna mai este încă în desfăşurare, aminteşte BBC.
Cererile ca Grecia să grăbească punerea în aplicare a planului de austeritate şi neînţelegerile privind acordarea de sprijin pentru zona euro au neliniştit pieţele financiare.
De cealaltă parte, Jean Claude-Junker, preşedintele Eurogroup, al miniştrilor de finaţe din zona euro, a afirmat că Grecia "face progrese semnificative" şi a salutat angajamentul administraţiei elene că va pune în aplicare programul de austeritate, transmite BBC.