Goldman Sachs a trişat UE?
Banca Centrală americană investighează rolul pe care l-au jucat firmele de pe Wall Street în măsluirea dimensiunii deficitului bugetar al Greciei.
26 Februarie 2010, 07:51
Şeful Rezervelor Federale Ben Bernanke a arătat, în a doua zi a audierii sale în Congres privind raportul bianual în legătură cu starea economiei, că Banca Centrală examinează rolul pe care l-au jucat firmele de pe Wall Street în a fi ajutat Grecia să ascundă dimensiunea reală a deficitului său bugetar prin recurgerea la instrumente financiare derivate.
Mai mult, domnul Bernanke a sugerat că activităţile de la Goldman Sachs se află sub o investigaţie oficială.
El a arătat că autoritatea de supraveghere a pieţei de capital americane, Comisia pentru Bursa şi Valori Mobiliare, este ea însăşi "interesată de informaţiile privind firma de pe Wall Street care a fost implicată în tranzacţii de tip swap cu Grecia".
Aceste tranzacţii au contribuit, spun experţii, la ocultarea datoriei reale a ţării în perioada aderării la zona euro.
În mijlocul severei crize financiare care a lovit economia SUA, între 2007 şi 2009, Goldman Sachs şi alte firme de pe Wall Street s-au transformat în holdinguri, ceea ce permite Băncii Centrale să supravegheze mai strict activităţile lor.
Experţii spun că, în urma aranjamentului swap, Goldman Sachs a realizat pentru Grecia un plasament de obligaţiuni de 15 miliarde de dolari, ceea ce a permis Atenei să obţină în 2002 finanţare de un miliard de dolari în afara bilanţului.
"Instrumentele financiare derivate complexe folosite de Goldman Sachs sunt aceleaşi care s-au aflat la originea crizei financiare americane" au apreciat specialiştii.
Ben Bernanke a folosit momentul pentru a cere Congresului, mai vocal, conferirea de noi puteri pentru organismele de reglementare.
Printre atribuţiile vizate de şeful trezoreriei americane sunt monitorizarea şi sistarea unor tranzacţii bancare, dacă intervenţia e considerată necesară pentru stabilitatea financiară.
Goldman Sachs are un profil în mod special puternic la Washington unde au ajuns, chiar în Departamentul Trezoreriei, mulţi dintre fostii săi angajaţi, inclusiv fostul secretar al Trezoreriei, Henry Paulson.
Acesta a şi initiat, de altfel, în plină criză financiară, planurile de salvare cu finanţare guvernamentală din banii contribuabililor a marilor bănci de pe Wall Street.