Germania: Victorie pentru grupul conservator CDU-CSU
Alternativa pentru Germania, respectiv extrema dreaptă, până la această oră pare să se afle pe locul doi la nivel naţional.
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 09 Iunie 2024, 23:49
În Germania consemnăm în această seară o victorie răsunătoare pentru grupul conservator CDU-CSU, pe de altă parte o înfrângere zdrobitoare pentru partidele din marea coaliţie de la Berlin şi un triumf - şi poate de fapt aceasta este principala ştire a serii - pentru Alternativa pentru Germania, respectiv extrema dreaptă, care până la această oră pare să se afle pe locul doi la nivel naţional.
Şi la cum arată rezultatele, îmi este greu să cred că vor apărea modificări substanţiale în prognoze, cu atât mai mult cu cât partidul a devenit principala forţă politică în estul ţării, confirmând sondajele de până ieri.
Perdanţii scrutinului, după cum spuneam, sunt partidele din marea coaliţie: social-democraţii cancelarului Scholz, liberalii şi ecologiştii, care împreună obţin undeva sub o treime din voturi.
Şi ar mai fi de precizat că Die Linke, partidul stângii, fostul Partid Comunist est-german, se prăbuşeşte la 3%.
Prin urmare, conservatorii CDU-CSU conduşi de Friedrich Merz cresc uşor şi ating 30,3%, după ce acum 5 ani luaseră 28,9%, deci se îmbunătăţesc; Alternativa pentru Germania, pe locul doi, se alege cu cel mai bun rezultat de până acum, de 16%, care este enorm, dar oricum mult sub proiecţiile pe care le arătau sondajele, de +20%, iar social-democraţii coboară la 14%.
Marii perdanţi ar putea fi consideraţi şi Verzii, care ajung la 11,9% aproximativ, pierzând opt procente faţă de acum 5 ani, în timp ce liberalii au, aşa, obiceiul să graviteze în jurul valorii de 5%.
Acum, urmărind emisiunile din această seară în Germania, descoperim - cel puţin asta este percepţia mea - o largă paletă de reacţii ale liderilor politici: neputinţă, pe de-o parte, bucurie, pe de altă parte, chiar euforie pe alocuri.
Dar, în tot cazul, rezultatul AfD, asta este senzaţia mea, era evident anticipat, aşa încât cred că digerarea lui nu începe chiar în această seară. Se fac însă auzite cereri de alegeri anticipate, /.../ e o idee recurentă în ultimele luni, dar care acum prinde, evident, din nou aripi.
Şi aş mai spune, fără a încerca să ne adâncim în explicaţii pentru rezultatele înregistrate în Germania la acest scrutin, că putem totuşi sigur spune că dacă acum cinci ani unele partide au mizat cu succes pe protecţia climei, de astă dată migraţia, fără discuţii, este cea care a mişcat acul măsurătorii în dreptul AfD şi probabil şi în dreptul CDU-CSU, semnalul electoratului german fiind, din punctul meu de vedere, cât se poate de clar: adică e bine să vorbim despre pompe de căldură, despre protecţia crimei, nu neagă nimeni importanţa acestor teme, dar haideţi să vedem cum reducem criminalitatea şi cum redresăm, în ultimă instanţă, economia, care ne priveşte pe noi toţi.
Şi aş încheia spunând că am asistat la adevărate metamorfuze politice. Mi-a atras atenţia un moment, cum ar spune multă lume în România, halucinant: în studioul unei televiziuni de ştiri, ministrul de finanţe, liberal, pledează pentru toleranţă în exprimare şi acţiune, având în faţa dumnealui pe lidera AfD, Alice Weidel, care până mai ieri, dacă oricum nu prea era invitată în emisiuni, dar era atacată - de multe ori, pe bună dreptate - la baionetă, culmea, în urma acestei pledoarii, după ce a fost catalogată de un social-democrat ca fiind... mă rog, partidul a fost considerat, atacat din nou, făcut nazist, ajunge să-i ia apărarea acestui partid Sahra Wagenkecht, o fostă comunistă. Deci, de aceea spun că este un rezultat uimitor şi reacţiile sunt pe măsură.
Nu ştim ce se va întâmpla, aşteptăm o reacţie din partea cancelarului Scholz - încă nu avem o reacţie clară; sunt reacţii la cald. Cred că se vor mai regla pe parcurs, mâine cu certitudine vom avea o mai bună imagine despre ce s-a întâmplat de fapt în Germania.
Cum spuneam, în estul Germaniei AfD e cea mai puternică forţă, şi este şi un test înainte de alegerile federale. Orientativ, ne cam putem uita ce îşi doreşte electoratul şi unde au fost problemele. Dar, repet, senzaţia mea este că migraţia a înclinat balanţa în mod categoric, cel puţin în acest scrutin.