Germania trimite aproape 650 de militari într-o misiune NATO
Misiunea organizată de NATO de-a lungul coastelor Mării Mediterane îşi propune să îi oprească pe jihadiştii care acţionează în zonă
15 Septembrie 2016, 02:01
Guvernul de la Berlin a dat undă verde participării militarilor germani la noua misiune NATO din Marea Mediterană, botezată "Gardianul mării" şi care a fost aprobată la summitul Alianţei de la Varşovia, pentru a combate traficul de arme şi de persoane desfăşurat de gruparea teroristă Statul Isalmic.
Misiunea NATO, care va dura până în decembrie anul viitor, va putea inclusiv să verifice navele din Mediterana, suspectate că i-ar putea adăposti pe unii membri ai grupării teroriste. Germania va trimite în această misiune până la 650 de militari, a anunţat, ieri, purtătorul de cuvânt al guvernului, Stefan Seibert, iar în cazuri excepţionale va putea să îşi mărescă numărul militarilor prezenţi în Mediterana.
Potrivit Deutsche Welle, planul desfăşurării militarilor germani va fi trimis de coaliţia de guvernare parlamentului, pentru a fi aprobat, posibil spre sfârşitul acestei luni.
Argumentele pentru participarea militarilor germani la misiunea NATO sunt conţinute într-o scrisoare trimisă de ministrul Apărării, Ursula von der Leyen, şi de ministrul de Externe, Frank-Walter Steinmeier, liderilor grupurilor parlamentare, după cum a relatat revista Der Spiegel. Cei doi miniştri au spus în scrisoare că organizaţiile teroriste pot acţiona nestingherite, din cauza lipsei de control din partea autorităţilor de-a lungul coastelor Mării Mediterane, şi au dat ca exemplu Libia. Miniştrii Steinmeier şi Ursula von der Leyen au mai spus că acest vacuum reprezintă o ameninţare semnificativă pentru securitatea Germaniei.
Agenţia Reuters vede această contribuţie cu trupe a Germaniei la misiunea NATO şi ca parte a unei strategii mai ample a Berlinului de a-şi extinde rolul militar în Europa şi în NATO. În acest sens, ministrul Apărării, Ursula von der Leyen, face eforturi pentru a dota armata germană cu echipament modern şi pentru a spori numărul trupelor, după ani întregi de declin.
Germania mai participă şi la o misiune a UE în largul coastelor Libiei, este vorba despre Misiunea "Sofia", care îşi propune, de asemenea, combaterea traficului de arme şi de persoane în zonă.
NATO şi UE s-au înţeles la summitul de la Varşovia să îşi adapteze cooperarea navală, în special în gestionarea întregului context creat de afluxul de imigranţi, cooperare care se va face prin schimb de informaţii despre deplasările ambarcaţiunilor pe mare şi printr-o mai bună coordonare a activităţilor în regiunea Mării Mediterane.