Germania: summit al vaccinării
Germania: summit al vaccinării, între reprezentanţii landurilor federale şi cei ai guvernului.
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 27 Aprilie 2021, 06:10
În Germania, reprezentanții landurilor federale și cei ai guvernului condus de cancelarul Angela Merkel s-au reunit în cadrul unui aşa-numit summit al vaccinării.
S-a discutat despre vaccinare și despre ce ar trebui să se relaxeze pentru persoanele vaccinate.
Însă rezultatul acestui summit - în fapt, o rundă de consultări între premierii landurilor federale și cancelarul Merkel - poate fi catalogat drept dezamăgitor, cel puţin din perspectiva persoanelor vaccinate cu ambele doze împotriva coronavirusului și care, sunt absolut sigur, așteptau anunțuri mai concrete din partea decidenților politici după aceste trei ore de dezbateri.
În conferința de presă care a urmat, Angela Merkel a făcut câteva precizări. Una dintre ele se referă la eliminarea măcar parțială, cel târziu în luna iunie, a actualei ordini de vaccinare, care prevede vaccinarea persoanelor cu grad mare de risc la îmbolnăvirea cu virusul, însă renunțarea la această ordine nu înseamnă și că se va putea vaccina toată lumea, ci că se vor putea face programări - a precizat şefa guvernului - evident, fără să ofere date mai exacte.
Fără îndoială, mult mai așteptate au fost referirile la relaxările restricțiilor pentru cei vaccinați, însă n-a putut fi consemnată vreo hotărâre concretă la acest capitol. Au existat consultări bune pe tema posibilelor libertăți pentru persoanele vaccinate și vindecate de coronavirus - a spus Merkel, precizând că guvernul caută acum să relaxeze unele restricții pentru acești oameni.
Despre ce libertăți ar putea fi vorba - poate ne întrebăm - explică însăși doamna Merkel. În viața de zi cu zi, de pildă, acolo unde sunt necesare teste obligatorii cu rezultat negativ, cum se întâmplă acum pentru accesul în magazine, persoanele vaccinate să fie scutite de aceste teste.
Numărul persoanelor vaccinate creşte, motiv pentru care şedinţa de astăzi a fost una a speranţei - mi-a atras atenţia această declaraţie a doamnei Merkel.
Şi cam atât despre reacţiile de după summit-ul vaccinării. Poate ar fi important să spunem că factorul declanşator al summit-ului a fost un raport al "Robert Koch Institut". În acest raport se spune că oamenii vaccinaţi şi cei vindecaţi de coronavirus sunt mai puţin infecţioşi decât persoanele testate negativ - aşa scrie în raport, aşa îl cităm. În discuţie se află însă ideea acordării persoanelor vaccinate a aceloraşi excepţii valabile pentru cele testate negativ - repet, mersul în magazine ş.a.m.d.; carantină şi alte măsuri de acest fel. În rest, celelalte restricţii rămân valabile: purtarea măştii, distanţare etc.
Şi nu este vreun secret că discuţia este una încâlcită - nu este nouă discuţia asta în Germania; au spus-o astăzi premierii de landuri, o spun specialişti virologi, profesori de etică şi alţii. Premierul din Baden-Württemberg, de pildă, Winfried Kretschmann, a declarat în această seară că relaxarea măsurilor pentru cei vaccinaţi nu e uşor de reglementat. Întrebarea dificilă - spunea acesta - este cât ne putem întinde la acest capitol, subliniind că decizii concrete sunt aşteptate în două-trei săptămâni; să vedem dacă va fi aşa.
Se prezumă, deci, că persoanele vaccinate şi cele vindecate prezintă un risc foarte scăzut, dar nu risc zero - a contrat primarul Hamburgului, Peter Tschentscher, un social-democrat, care a spus că trebuie ţinut cont şi de faptul că există o acumulare de riscuri reziduale - a spus dumnealui, referindu-se la variantele noi de virus, care ar putea fi, bine-mersi, imune la actualele vaccinuri. Părerile sunt numeroase. AfD, Alternativa pentru Germania, susţine în continuare că guvernul ar căuta o cale de a introduce cumva o vaccinare obligatorie lighit - aşa, o variantă mai uşoară -, perspectivă pe care acest partid o respinge categoric, la fel cum face - mare atenţie! - şi, cred eu, un număr destul de mare de germani care sunt destul de sceptici faţă de vaccinuri.
În concluzie, în Germania sunt în vigoare momentan restricţii fără precedent, nocturne şi diurne, şi care fac viaţa grea atât vaccinaţilor cât şi nevaccinaţilor, şi despre a căror suspendare nu se prea mai diascută mai deloc - cel puţin, în acest moment.