Germania redeschide granițele pentru muncitorii agricoli sezonieri
Fermierii germani și-au exprimat deosebita îngrijorare legată de lipsa muncitorilor pentru recolta de sparanghel care începe peste câteva săptămâni.
Articol de Sergiu Şteţ, 02 Aprilie 2020, 19:12
Germania va permite muncitorilor străini să intre în țară pentru a ajuta la culegerea fructelor și legumelor din ferme, a anunțat joi, 2 aprilie, guvernul federal, anunțând relaxarea restricțiilor impuse anterior pentru combaterea coronavirusului.
Reuters amintește că țările din Uniunea Europeană, printre care și Germania, au impus controale la frontieră pentru a opri răspândirea virusului, însă efectele secundare au fost că muncitorii nu au mai putut să ajungă la muncă.
Fermierii germani și procesatorii de legume au avertizat din timp că astfel de măsuri restrictive îi vor împiedica pe muncitorii sezonieri din estul Europei să ajungă în ferme pentru a-i ajuta la recoltarea producției și, implicit, aceste măsuri vor submina activitatea legumicolă din fermele germane, ceea ce ar putea conduce la diminuarea producției și majorarea prețurilor la legume și fructe.
Majoritatea muncitorilor agricoli provin din țări est-europene precum Polonia, România și Bulgaria.
Comisia Europeană a îndemnat luni statele europene să permită sutelor de mii de muncitori agricoli sezonieri care lucrează pământul sau participă la recoltare să traverseze frontierele, în pofida măsurilor de combatere a coronavirusului aflate în vigoare.
Ministerul german al Agriculturii a anunțat joi că a convenit un acord cu Ministerul de Interne pentru a permite accesul în țară pentru aproximativ 40 de mii de muncitori agricoli în luna aprilie, iar în luna mai pentru alți 40 de mii de muncitori.
Muncitorii trebuie să folosească transportul aerian, nu cel rutier, pentru a se proteja împotriva coronavirusului, a precizat ministerul. Printre alte condiții se numără și obligativitatea muncitorilor de a efectua controale medicale și menținerea distanței de un metru față de alt muncitor în timpul programului de lucru, iar spațiile de cazare trebuie să găzduiască doar jumătate din capacitatea normală.
În plus, cele două ministere au anunțat că vor face demersuri pentru atragerea unui număr suplimentar de 10.000 de persoane în Germania pentru a munci în ferme, inlcusiv șomeri, studenți și azilanți, precum și persoane disponibilizate temporar.
"Astăzi am găsit o soluție pragmatică și orientată pe obiectiv care îndeplinește două condiții justificate: protecția de infecție, pe de o parte, și asigurarea recoltei, pe de altă parte", a declarat ministrul german al agriculturii, Julia Kloeckner.
Fermierii germani și-au exprimat deosebita îngrijorare legată de lipsa muncitorilor pentru recolta de sparanghel care începe peste câteva săptămâni.
(S.S.)