Germania obligă băncile să contribuie la un fond de urgenţă
Guvernul german vrea să se asigure că nu va mai fi nevoit să plătească din bani publici salvarea băncilor de la faliment, aşa cum a fost nevoit să o facă în criza financiară din 2008.
Articol de Ovidiu Suciu, Berlin, 26 August 2010, 08:20
Evoluţiile de pe scena mondială, după declanşarea crizei financiare mondiale, determină guvernul german la impunerea unei contribuţii speciale pentru băncile din republica federală.
Acestea vor alimenta un fond de urgenţă, iar banii vor fi plătiţi de către bănci din profiturile realizate şi vor garanta că statul nu va mai fi silit să salveze de la faliment instituţii financiare private cu bani publici.
În acest sens, executivul de la Berlin a decis adoptarea unui proiect de lege care prevede impunerea unei contribuţii speciale pentru băncile autohtone din republica federală.
Este vorba de alimentarea unui fond de urgenţă, iar banii vor fi plătiţi anual de către bănci din profiturile realizate.
Fondul va fi o garanţie că statul nu va mai fi obligat să intervină pentru a salva de la faliment, cu bani publici, instituţii financiare private.
De asemenea, a fost prevăzută o procedură specială pentru marile bănci intrate în incapacitate de plată, care va permite reorganizarea şi refacerea rapidă a acestora după declararea falimentului.
Contribuţie diferenţiată faţă de mărimea băncilor
Mecanismul asigură statului puteri sporite în vederea preluării şi naţionalizării temporare a unor bănci importante pentru întregul sector financiar, în cazul în care acestea sunt ameninţate de faliment, iar prăbuşirea lor ar putea genera un efect de domino pentru întregul sistem.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Finanţe de la Berlin a precizat că plăţile vor ţine cont de mărimea băncilor şi de gradul de risc al tranzacţiilor pe care acestea le realizează cu precădere.
De asemenea, şi instituţiile care nu fac profituri vor fi nevoite să plătească o anumită sumă.
Cu cât o bancă este implicată în afaceri mai riscante, cu atât va avea mai mult de plată la acest fond.
Măsura nu se aplică băncilor străine cu filiale în Germania, ci doar celor cu sediul principal în republica federală.
Experţii guvernamentali aşteaptă încasări de până la 1,3 miliarde de euro pe an, mai puţin în anii de criză.
Băncile conservatoare, cunoscutele Sparkassen, resping însă planurile guvernului de la Berlin.
Ele argumentează că nu sunt responsabile pentru criza financiară şi că nu ar trebui, prin urmare, să fie obligate să plătească pentru consecinţele acesteia.
Proiectul de lege va fi adoptat şi ratificat până la sfârşitul anului şi va servi ca model pentru crearea de astfel de mecanisme şi în alte ţări din Uniunea Europeană.
În prezent, doar Marea Britanie a finalizat deja procedurile de introducere a unei taxe speciale de acest tip pentru sectorul bancar.