Germania "nu va strânge şi mai mult cureaua"
Angela Merkel a atras atenţia că, în contextul crizei din Europa, Germania trebuie să acţioneze cu măsură, întrucât are o populaţie în proces de declin demografic şi îmbătrânire.
14 Mai 2013, 10:09
În ciuda tuturor vocilor care îi cer să abandoneze politica draconică de tăiere a cheltuielilor pe timp de criză, Germania continuă să mizeze pe calea austerităţii.
Proverbiala disciplină germană pare a fi cuvântul la ordinea zilei, deşi guvernul de la Berlin încearcă oarecum să strecoare şi o notă de optimism.
Cancelarul german Angela Merkel a dat asigurări la Berlin că, deşi ar putea, Germania nu va strânge şi mai mult cureaua.
Invitată la conferinţa anuală a Consiliului pentru Dezvoltare Durabilă, un organism consultativ cu mandat de la guvernul Germaniei, Angela Merkel a vorbit în discursul ei oficial nu doar de teme specifice dezvoltării durabile, cum ar fi reforma energetică, ci şi de poziţia Germaniei în contextul crizei din Europa.
Ea a menţionat că Berlinul nu are o libertate deplină de decizie în Uniunea Europeană.
Există o aşteptare privind rolul jucat de Germania ca ancoră de stabilitate, anume cel de a stimula cererea internă pentru a putea cumpăra mărfuri şi de la partenerii europeni, dar, a avertizat Angela Merkel, Germania trebuie să acţioneze cu măsură, pentru că are o populaţie în proces de declin demografic şi îmbătrânire.
Şefa guvernului german a respins apoi cererile de relaxare a măsurilor de reducere din cheltuielile publice, spunând că pentru a atinge ţintele de deficit şi îndatorare prevăzute de Pactul European de Stabilitate, este nevoie în continuare nu doar de simpla consolidare bugetară.
Reforme structurale pentru creşterea veniturilor
Sunt necesare reforme structurale care să permită ulterior creşterea veniturilor în bugetul statelor.
Este drept însă că tăierile de cheltuieli nu ar trebui să-i afecteze doar pe oamenii care şi aşa dispun de puţin, a admis Angela Merkel.
În contextul sărăciei, ea s-a referit şi la prăbuşirea recentă a unei fabrici de textile în Bangladesh, în care au murit peste o mie de muncitori, apelând la schimbări drastice la faţa locului.
"Trebuie să cerem salarii mai echitabile în aceste ţări. Nu se poate ca acei oameni să primească 23 de cenţi pe oră, iar hainele să fie apoi vândute la preţuri cu mult mai mari", a explicat Angela Merkel, citată de Agenţia Reuters.
Avertismentele cancelarului privind disciplina financiară survin la puţin timp de la dezvăluirile revistei germane Der Spiegel, care în ediţia sa de luni scria despre criticile adresate de ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, preşedintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.
Acesta anunţase intenţia ca Banca Centrală Europeană să cumpere titluri de valoare garantate cu active, pentru a ajuta la degrevarea statelor îndatorate.
Într-un cerc restrâns de politicieni creştin-democraţi din Germania, Wolfgang Schaeuble ar fi echivalat intenţia lui Mario Draghi cu o finanţare de stat sub acoperire, deoarece astfel ar fi posibil ca Banca Centrală Europeană să preia 70 de miliarde de euro din datoriile pe care statul italian le are la furnizori, relatează Der Spiegel.