Germania: jumătate de miliard de euro pentru digitalizarea școlilor
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 15 August 2020, 15:43
Guvernul de la Berlin intenționează să aloce o jumătate de miliard de euro pentru susținerea procesului de digitalizare a școlilor, domeniu unde sistemul de educație germană întâmpină numeroase probleme și are de recuperat semnificativ față de alte state industrializate.
Deficiențele au fost scoase în evidență de închiderea școlilor adusă de pandemie, iar experții se îndoiesc că procesul de modernizare va avea rezultate la timp. Detalii în relatarea transmisă de la Bonn de Vlad Drăghicescu.
Reporter: Aflați într-o ipostază neobișnuită, copiii, profesorii și conducerile școlilor au încercat să atenueze pe cât posibil efectele negative ale sistării activității educaționale, apelând la instrumentarul digital: email, teleconferințe, comunicarea prin platforme Messenger și altele. Demersul a întâmpinat numeroase piedici: de la absența cunoștințelor de operare a calculatorului, îndeosebi în rândul profesorilor trecuți de o anumită vârstă, până la slaba funcționare sau chiar inexistența conexiunilor la internet în familiile cu resurse materiale reduse sau îngrijorării multor germani privind protecția datelor personale.
Pe acest fundal, landurile și guvernul gederal au convenit asupra alocării rapide a unei sume de 500 de milioane de euro pentru susținerea procesului de digitalizare în școli. Concret, guvernul ar dori ca legătura la internet a unui elev, provenind din familii cu mijloace financiare limitate, să nu coste mai mult de zece euro lunar, iar profesorii să fie dotați cu laptopuri și instruiți în vederea utilizării lor.
Din punct de vedere al procesului de digitalizare în școli și nu numai, atrag atenția experți și comentatori, republica federală are enorm de recuperat față de alte țări ale lumii, însă problema nu este neapărat una de natură financiară, afirma un specialist în educație, Michael Kerres. La televiziunea de stat ARD, acesta remarca faptul că în Germania există profesori ce nu au căsuță de email de serviciu și școli fără platformă digitală de învățare. Este ceva ce nu întâlnim în alte țări industrializate.
(PH)