Germania: „Eliminarea treptată” a stării de urgenţă
În Germania, ministrul federal al sănătății, Jens Spahn, s-a pronunțat în favoarea eliminării treptate a stării de urgenţă.
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 21 Octombrie 2021, 05:50
Realizator: Pavel Ionescu - În Germania, ministrul federal al sănătății, Jens Spahn, s-a pronunțat în favoarea eliminării treptate a aşa-anumitei situații epidemice de anvergură națională, adică starea de urgență aflată în vigoare din martie anul trecut. Institutul Robert Koch clasifică riscul pentru persoane vaccinate ca fiind moderat, astfel că având în vedere rata actuală de vaccinare din Germania, situația epidemică ar putea să se închide peste o lună, la 25 noiembrie. Asta nu înseamnă și dispariția restricțiilor.
Corespondenţă de la Bonn - Reporter: Vlad Drăghicescu - Decizia de a pune capăt sau nu situației epidemice de anvergură națională aparține Bundestagului. Parlamentul a activat starea de urgență pentru prima dată în martie 2020, la începutul pandemiei, şi a prelungit-o în mod repetat după aceea, cel mai recent pentru trei luni, la sfârșitul lunii august. Starea de urgență care conferă executivului federal și guvernelor regionale puterea de a emite ordonanțe privind restricțiile sau achiziționarea de vaccinuri expiră dacă nu este prelungită de către Parlament, după cum prevede Legea privind protecția împotriva infecțiilor - care a fost modificată de mai multe ori pe parcursul pandemiei. Potrivit Legii, există o situație epidemică de anvergură națională atunci când sănătatea publică se află în mare pericol la nivelul întregii republici federale. Legea privind protecția împotriva infecțiilor specifică de asemenea măsurile concrete care pot fi luate pentru a preveni răspândirea coronavirusului și care au influențat viața de zi cu zi în ultimii doi ani: distanțarea fizică obligația de a purta mască, obligația de a prezenta dovada vaccinării, a recuperării după boală sau a testării, restricţionarea evenimentelor recreative și altele.
Analiștii au încercat să descifreze posibilele efecte ale declarațiilor Jens Spahn, întrebându-se dacă încetarea situației epidemice va însemna automat o așa-numită zi a libertății, cu încetarea tuturor restricțiilor, cerută în mod repetat în ultima vreme în Germania. Ziarul Build vorbește în ediția de astăzi despre un posibil truc de PR al lui Jens Spahn și citează scrisoarea pe care ministrul sănătății a trimis o vineri, 15 octombrie, liderilor Partidului Social Democrat, Partidului Verzilor și Partidului Liberal - formațiuni care negociază în prezent formarea viitorului guvern de la Berlin. În document, Spahn le oferă acestora mai multe recomandări de natură juridică despre cum pot fi menținute restricțiile și în cazul în care starea de urgență expiră. Situația epidemiologică atestă necesitatea acestor măsuri și la toamnă și iarnă, fiind absolul necesar ca în special temeiul juridic al articolului 28, referitor la restricții, să poată fi aplicată în continuare de către landuri, scrie Spahn. Oficialul, membru al Uniunii Creștin Democrate, partidul Angelei Merkel, propune modificarea legii astfel încât să nu mai fie nevoie de o situație epidemică, respectiv stare de urgență, pentru a se adopta măsurile împotriva răspândirii contagiunilor. Contactat de Build, expertul în drept constituțional, Josef Franz Lindner a catalogat mișcarea lui Spahn drept o păcăleală. Statul își asigură posibilitatea de a păstra permanent arma ascuțită a restricțiilor la îndemână, chiar și în absenţa stării de urgență. Pentru oameni, acest lucru este de neînțeles, a comentat juristul. Experta în politici de sănătate a FDP a amintit că Spahn a cerut recent, în august, prelungirea stării de urgență, drept care liberal-democrații, citez, nu merg după fenta acestei înscenări politice.
În dialog cu ziarul Die Welt, șeful filialei din Berlin al Oficiului de Sănătate, Nicolai Savaskan, afirmă că ținta de vaccinare stabilită de Institutul Robert Koch de 80% este, citez, iluzorie. Cota actuală de circa 67% nu poate fi mărită semnificativ, spune acesta, cerând un plan de ieșire din actuala lui logică pandemică. Savaskan propune ca noul obiectiv de vaccinare să fie de 70%, la urma urmei, a explicat el, imunitatea reală este oricum mai mare, dacă ne gândim la cei 5% dintre oamenii vaccinați pe care Institutul Robert Koch nu i-a consemnat în statistică din pricina unor defecțiuni, plus şapte procente persoane vindecate, spune Savaskan. Avem nevoie de o revenire la normalitate, inclusiv în oficiile de sănătate publică. Cu ajutorul vaccinului și al terapiilor îmbunătățite, COVID-19 se transformă într-o boală infecțioasă controlabilă din punct de vedere social. De asemenea Savaskan spune că s-ar putea renunța la regulile obligatorii privind măștile și distanțarea.