Germania, cel mai important partener comercial al Bulgariei
Cancelarul german Angela Merkel a efectuat o vizită în Bulgaria unde s-a întâlnit cu premierul Boiko Borisov şi cu preşedintele Gheorghi Părvanov.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 12 Octombrie 2010, 08:11
În cadrul primei sale vizite în Bulgaria, cancelarul german, Angela Merkel, s-a întâlnit cu premierul Boiko Borisov şi cu preşedintele Gheorghi Părvanov.
În centrul convorbirilor s-au situat teme precum investiţiile germane în Bulgaria, colaborarea în energetică, aderarea la Spaţiul Schengen, problema romilor.
Cu 3,3 miliarde euro volum al comerţului, Germania este cel mai important partener economic al Bulgariei.
Companiile germane conduc cu 2,5 miliarde euro în lista investitorilor străini, chiar dacă unele din ele, precum E.ON sau Siemens, întâmpină probleme, iar concernul RWE s-a retras din proiectul nuclear Belene.
Angela Merkel a apreciat pozitiv eforturile guvernului Borisov în combaterea corupţiei şi crimei organizate. Ea însă a cerut accelerarea reformei în justiţia bulgară.
Bulgaria este decisă să nu mai creeze probleme partenerilor săi europeni, acceptând ca întemeiate şi perfect legale deciziile autorităţilor franceze privind deportarea câtorva zeci de cetăţeni ai săi.
În ajunul vizitei, primul ministru Borisov a anunţat că Sofia a recuperat rămânerea în urmă în procesul de absorbire a fodurilor europene destinate aderării la zona Schengen.
El a participat în portul Burgas la ceremonia de ridicare a drapelelor a cinci nave rapide de frontieră, achiziţionate în cadrul programului Schengen.
La finele lunii octombrie, în porturile dunărene vor sosi alte şase nave. În ciuda avertismentelor din partea Franţei, având la bază problema romilor, poziţia Germaniei în problema Schengen pare favorabilă Bulgariei.
După întâlnirea sa cu Borisov, doamna Merkel a declarat că pregătirea Bulgariei va fi apreciată într-un mod individual.
Ea a promis o apreciere justă, fără a intra în detalii. Borisov a spus, la rândul său, că doreşte succes vecinilor români.
"Nu pot să vă spun care va fi decizia finală, dar pot să vă promit că aceasta va fi justă", a spus Angela Merkel, cancelarul german, în legătură cu aderarea Bulgariei la Spaţiul Schengen.
Angela Merkel a abordat cu preşedintele Bulgariei, Părvanov, tema securităţii energetice a Uniunii Europene, prin diversificarea surselor şi a traseelor de livrare.
Preşedintele bulgar şi cancelarul german au confirmat angajamentul celor două ţări pentru accelerarea proiectului Nabuco.
Germania este participantă directă la proiectul Nabucco prin compania RWE. Poziţia faţă de Nabucco, reiterată de Angela Merkel la Sofia, poate fi interpretată ca o nouă confirmare a refuzului de a susţine proiectul ruso-italian South Stream, concurent al lui Nabucco, pentru care Rusia ar dori statut de proiect european.
Sâmbătă, agenţiile transmiteau că prim-miniştrii Rusiei şi Italiei s-au pronunţat, din nou, în favoarea atragerii în consorţiul South Stream a unei companii germane, eventual Wintershall.
Speculaţii privind un eventual acord, circulate în timpul verii, au fost dezminţite de companiile germane.