Germania "aşteaptă ca Grecia să-şi onoreze promisiunile"
Cancelarul german Angela Merkel spune că primirea ajutoarelor financiare europene obligă autorităţile de la Atena să îşi respecte angajamentele asumate.
Articol de Ovidiu Suciu, Berlin, 18 Iunie 2012, 20:39
Mâna întinsă Atenei după alegerile de ieri se traduce prin intenţia de colaborare cu noul guvern elen, dar şi prin poziţii mai intransigente faţă de aplicarea reformelor.
Germania, care se aşteaptă ca Grecia să respecte contractul încheiat cu creditorii internaţionali, trimite semnale mixte: există voci care susţin flexibilizarea poziţiei Berlinului, dar purtătorii de cuvânt ai guvernului spun că nu li se vor face niciun fel de concesii grecilor.
O confirmare clară a păstrării cursului reformist - aceasta este ceea ce aşteaptă Germania de la viitorul guvern grec, după ce conservatorii au câştigat scrutinul de la Atena.
Cancelarul Angela Merkel a declarat că se aşteaptă ca Grecia să îşi onoreze angajamentele asumate odată cu primirea ajutoarelor financiare europene.
Şi ministrul german al economiei, Philipp Roesler, nu vede altă variantă decât respectarea planurilor de reformă. Atenei nu i se vor face concesii - acesta este mesajul general transmis de liderii de la Berlin.
Totuşi, ministrul federal de externe, Guido Westerwelle, nu a exclus că ar putea avea loc discuţii în urma cărora să i se acorde Atenei mai mult timp pentru punerea în aplicare a paşilor deja conveniţi.
"Trebuie să ţinem cont de suferinţa grecilor de rând, care duc acum vieţi grele pentru că măsurile potrivite nu s-au aplicat la timp" - a explicat şeful diplomaţiei germane.
Fără concesii pentru Grecia
Partenerii de guvernare creştin-democraţi resping însă orice fel de relaxări, inclusiv de natură temporală pentru autorităţile de la Atena.
"Toate întârzierile nu fac decât să scumpească şi mai mult procesul de salvare a statului elen" - a protestat preşedintele Consiliului Economic al Uniunii Creştin-Democrate, Kurt Lauk.
Expertul financiar liberal, Frank Schäffler, consideră, la rândul său, că Grecia nu ar mai trebui să fie scuzată pentru eşecurile sale.
El insistă că viitoarea tranşă destinată Atenei în valoare de peste 31 de miliarde de euro să nu fie acordată deoarece autorităţile elene nu au respectat condiţiile puse de troica formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.
Şi purtătorii de cuvânt guvernamentali de la Berlin au subliniat că, momentan, nu se iau în calcul concesii pentru Grecia.
"Rămân în vigoare acordurile deja stabilite, iar reprezentanţii troicii vor aprecia dacă statul elen şi-a îndeplinit sau nu obligaţiile" - a adăugat purtătorul de cuvânt al executivului federal.
Social-democratul Martin Schulz, preşedinte al Parlamentului European, are însă o cu totul altă părere. El crede că Atena are nevoie de mai mult timp.
"Există rate de achitat în octombrie pentru guvernul grec şi ştim cu toţii că banii necesari nu există" - a declarat Schulz.
Şi ecologiştii germani ar fi dispuşi să dea Greciei un răgaz, chiar dacă reformele rămân obligatorii.