Generația noastră are nevoie „de un nou Plan Marshall pentru Europa”
Interviu pentru Radio România acordat de președinta Comsiei Europene, Ursula von der Leyen.
Articol de Amalia Bojescu, 07 Aprilie 2020, 05:34
Criza provocată de coronavirus afectează atât cetățenii, cât și economia, iar una din prioritățile Comisiei Europene este salvarea locurilor de muncă.
Într-un interviu pentru Radio România, președinta Comsiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că executivul comunitar a luat mai multe măsuri pentru ca statele membre să poată depăși această criză.
Șefa executivului european a vorbit despre solidaritatea europeană și a apreciat contribuția României cu personal medical pentru a ajuta spitalele din Milano.
În această perioadă, vorbim foarte mult despre solidaritate. Ce face Uniunea Europeană pentru a veni în ajutorul țărilor afectate de această criză, mai ales că multe state se confruntă cu probleme ce țin de echipamentele medicale?
Ursula von der Leyen: Într-adevăr, este o criză fără precedent, care a lovit fiecare țară din Uniunea Europeană, dar mai ales Spania și Italia. Suntem alături de aceste țări și le susținem cu tot ce putem. Sunt foarte fericită că România a trimis în Italia 11 medici și 6 asistenți medicali. Aceasta arată solidaritatea europeană. În acest sens, am lansat operațiunea de protecție civilă rescEU, care va permite constituirea unui stoc de echipamente de importanță vitală.
Criza provocată de coronavirus a devenit și o criză economică. În acest sens, ce face Uniunea Europeană pentru a susține statele membre?
Ursula von der Leyen: Prioritatea Comisiei Europene este salvarea locurilor de muncă. Cetățenilor europeni, inclusiv și celor români, le este teamă nu doar de pierderea familiilor, ci și a locurilor de muncă. În acest sens a fost lansată inițiativa SURE, care presupune alocarea a 100 de milioane de euro pentru menținerea locurilor de muncă și pentru sprijinrea întreprinderilor, în special a celor mici și mijlocii. De asemenea, important de știut pentru statele membre și pentru România: fondurile structurale sunt o sursă importantă pentru asigurarea de locuri de muncă, de aceea am propus o flexibilizare totală, astfel că guvernele naționale să le folosească în orice domeniu cu cofinanțare zero.
Sunteți medic de profesie și ați atras atenția că dezinformarea costă vieți. De ce atât de multe știri false?
Ursula von der Leyen: Da, sunt îngrijorată de creșterea numărului de știri false, mai ales în mediul online. Este un val masiv care crește din incertitudine și anxietate. Mă îngrijorează că dintre acestea pot fi cu adevărat dăunătoare. De exemplu, afirmația falsă potrivit căreia băutul de înălbitor vindecă virisul. Sunt multe de făcut; vom continua să monitorizăm platformele media.
Și o ultimă întrebare: ce va face Uniunea Europeană pentru a ieși mai puternică din această criză? Care snr pașii următori în această luptă?
Ursula von der Leyen: Dacă ne uităm la economia noastră, vorbim deja despre primele măsuri, dar avem nevoie de o stimulare a investițiilor, și nu doar în acest an, ci și în anii care vor urma.
Pentru aceasta, avem nevoie de un buget european puternic, iar un instrument ar fi generarea unui Plan Marshall al generației noastre pentru Europa, care să fie la înălțimea gravității pandemiei de coronavirus și să demonstreze cu adevărat spirit de solidaritate. Este șansa noastră cea mai bună să ajutăm economia și să facem cele mai bune investiții în viitor. Avem nevoie de o uriașă ofensivă de investiții. Sunt în discuții cu liderii europeni și contez pe suportul lor pentru acest plan ambițios pentru Uniunea Europeană.