Gazul și petrolul se tranzacționează la același valori în Europa
La două zile de la declarația Kremlinului, gazul și petrolul se tranzacționează aproximativ la același valori în Europa, semn că piața nu a reacționat.
Articol de Florin Lepădatu, 25 Martie 2022, 19:52
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Ministrul german de finanțe, Christian Lindner, le-a recomandat, astăzi, furnizorilor de energie din țara sa să nu plătească în ruble pentru gazul cumpărat din Rusia, așa cum a cerut, în urmă cu două zile, președintele Vladimir Putin.
Potrivit responsabilului german, liderul de la Kremlin încearcă prin această solicitare să salveze de la devalorizare moneda națională rusească.
Christian Lindner a amintit, totodată, că toate contractele încheiate cu partea rusă prevăd plata în dolari sau în euro.
Pe de altă parte, potrivit purtătorului de cuvânt de la Kremlin, președintele rus, Vladimir Putin, a cerut gigantului de stat Gasprom să pună la punct un sistem prin care doar plata în ruble să mai fie posibilă.
La noi în țară, autoritățile spun că România nu este afectată în niciun fel.
De altfel, declarația președintelui Putin de acum două zile nu a avut efecte pe bursele europene.
Reporter: Bogdan Isopescu - ”La două zile de la declarația Kremlinului, gazul și petrolul se tranzacționează aproximativ la același valori în Europa, semn că piața nu a reacționat. Specialiștii spun că dorința lui Vladimir Putin nici nu se va materializa, pentru că toate contractele pe termen mediu și lung sunt semnate pentru plata în dolari sau euro, iar tranzacțiile de pe burse la fel.
Analistul Adrian Codirlașu, vicepreședintele CFA România: ”Atât Germania, cât și Comisia Europeană anunță că o asemenea solicitare echivalează cu încetara contractului. Rezultatul ar fi decuplarea Uniunii Europeane de Rusia în privința importurilor de energie.”
Decuplarea Europei de importul din Rusia este o discuție într-un ritm mult mai alert de la declanșarea războiului din Ucraina și face pereche cu sancțiunile impuse Kremlinului. În timp ce dependență Europei de combustibilul rusesc ar putea fi diminuată drastic și, evident, cu costuri suplimentare, Kremlinul are o dependență aproape vitală de banii europeni. În România, ministrul energiei, Virgil Popescu, spunea că declarația lui Vladimir Putin nu afectează cu nimic starea de fapt. În spatele declarației Kremlinului se ascunde intenția de a domoli inflația și căderea rublei, pe fondul sancțiunilor internaționale.”