G20 "monitorizează situaţia economică din Ucraina"
Principalele economii ale lumii urmăresc situaţia din Ucraina, pentru a evita orice riscuri la adresa stabilităţii economice şi financiare, se arată într-un cominicat al G20.
12 Aprilie 2014, 01:11
Situaţia din Ucraina, după anexarea Crimeii de către Rusia, preocupă şi lumea financiară.
Reuniunile FMI, Băncii Mondiale şi grupului G7 desfăşurate miercuri, la Washington, precum şi cea a Grupului G20 de astăzi, au examinat cu prioritate evoluţiile din această regiune.
Principalele economii ale lumii urmăresc situaţia din Ucraina, pentru a evita orice riscuri la adresa stabilităţii economice şi financiare - se arată în varianta preliminară a comunicatului de presă al reuniunii miniştrilor de finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din Grupul G20.
"Monitorizăm situaţia economică din Ucraina şi salutăm recentul angajament al FMI faţă de această ţară, în condiţiile în care autorităţile lucrează pentru a adopta reformele necesare", precizează documentul.
Potrivit Agenţiei REUTERS, G20 consideră că FMI-ul şi Banca Mondială rămân cel mai bine plasate instituţii pentru a ajuta ţările să facă faţă provocărilor economice, prin consiliere politică şi finanţare.
Situaţia din Ucraina subliniază rolul important jucat de FMI în calitate de primă instanţă de răspuns la crizele financiare, subliniază reprezentanţii G20, grup care reuneşte atât cele mai dezvoltate state ale lumii, cât şi cele mai mari economii emergente.
Reuniunea de astăzi, de la Washington, este prima a G20, după ce Rusia a anexat Crimeea.
Miercuri, miniştrii de finanţe din G7, grupul celor mai industrializate naţiuni ale lumii, au examinat şi ei starea economiei mondiale, precum şi situaţia din Ucraina.
La sfârşitul lunii trecute, membrii G7 au decis ca în locul summitului G8, care urma să se desfăşoare în iunie, la Soci, în Rusia, să organizeze la Bruxelles un summit în şapte.
Agerpres aminteşte că economia Ucrainei a fost aruncată în haos, după ce protestele populare din Kiev au condus la înlăturarea preşedintelui pro-rus Viktor Ianukovici pentru ca, ulterior, Moscova să anexeze Crimeea, provocând cea mai tensionată situaţie dintre Rusia şi Occident de la sfârşitul războiului rece.