Furt din tezaurul dacic al României, în Olanda
Un număr încă neprecizat de artefacte din tezaurul dacic al României au fost furate în această dimineață dintr-un muzeu olandez.
Articol de Radiojurnal, 25 Ianuarie 2025, 15:29
UPDATE: Ministerul Culturii din România anunță că au fost furate patru piese valoroase din expoziție: coiful de aur de la Coțofenești (datat în secolele V-IV î.Hr.) și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (din a doua parte a secolului I î.Hr.).
În dimineața zilei de 25 ianuarie 2025, un incident deosebit de grav a avut loc la sediul Muzeului Drents din Assen, Olanda, unde se desfășura expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”. O explozie a avut loc, distrugând un zid al spațiului expozițional și permițând pătrunderea mai multor persoane în interiorul muzeului. În urma acestui jaf, au fost sustrase patru piese valoroase din expoziție: coiful de aur de la Coțofenești (datat în secolele V-IV î.Hr.) și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (din a doua parte a secolului I î.Hr.), unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, scrie Ministerul Culturii.
Potrivit informațiilor furnizate de conducerea Muzeului Drents și autoritățile olandeze, spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii. Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale privind organizarea expozițiilor, precizează ministerul.
Știrea inițială:
Un număr încă neprecizat de artefacte din tezaurul dacic al României au fost furate în această dimineață dintr-un muzeu olandez care găzduiește expoziția "Dacia! Regatul aurului și argintului", a confirmat Ministerul român de Externe.
Din primele evaluări, infractori, încă neidentificați, au distras atenția printr-o explozie, iar investigația și inventarul pieselor sunt în desfășurare.
Ministrul român de externe, Emil Hurezeanu, a vorbit cu omologul său olandez, Caspar Veldkamp, reafirmând importanța patrimonială și simbolică a pieselor deosebită.
Partea olandeză a dat asigurări privind un angajament clar și urgent, atât la nivel operațional, cât și politic, în soluționarea cazului.
Poliția olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpolul.
Premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat încrederea că partea olandeză îşi va face treaba și îi vor prinde rapid pe hoți.
Am discutat cu ministrul de Externe, domnul Hurezeanu, și l-am asigurat de întreg sprijinul Guvernului României pentru soluționarea rapidă a situației.
Aceste piese de o valoare inestimabilă trebuie să revină cât mai repede în patrimoniul românesc, a subliniat premierul pe Facebook.
Foto: mnir.ro
P.H.