Frăţia Musulmană din Egipt anunţă că vrea propriul partid
Mişcarea considerată radical islamică a anunţat că imediat ce legea partidelor va fi modificată, îşi va înscrie legal propriul partid, dar nu va avea candidat la prezidenţiale.
Articol de Carmen Gavrilă, 15 Februarie 2011, 11:42
Frăţia Musulmană a anunţat că nu intenţionează să aibă candidat la alegerile prezidenţiale, iar când va avea reprezentanţi în noul Parlament, aceştia nu se vor alia cu alte partide pentru a forma o majoritate care să dea viitorul guvern.
Hala Mustafa, analist şi fostă membră a Biroului Politic al vechiului partid la putere, a explicat că Frăţia Musulmană ia parte la schimbarea inclusiv politică prin care trece Egiptul, dar că, deşi este mai bine organizată decât alte partide şi mai populară, asta nu înseamnă că va deţine puterea.
În timp ce armata pregateşte modificarea constituţiei şi organizarea unui referendum, piaţa politică egipteana se schimbă, partidele încearcă să se folosească de spaţiul liber lăsat de plecarea preşedintelui Hosni Mubarak de la putere.
În Egipt pot să apară noi partide, întreaga scenă politică este în schimbare.
Cât va rămâne din vechiul regim şi cât va fi construcţie de la zero? Cine va ieşi câştigator din jocul democratic al alegerilor libere?
Partidele pleacă din start cu un handicap, nu au o ideologie clara şi contact cu populaţia, nu sunt reprezentative.
Armata se bucură de o mare încredere
Armata se bucură de o mare încredere a populaţiei, mişcările pro-democraţie au dovedit că ştiu să lupte chiar în stradă pentru un set de valori, deci sunt mult mai bine plasate decât partidele, care, neexersate cu adevarat în jocul politic, încearcă să se definească ideologic pentru alegeri, posibil peste şase luni.
“Noi avem o agendă liberală, atâta politic cât şi economic, un punct central este respectarea dreptulurilor omului, drepturile individuale.
"Noi promovăm o agenda seculară şi mai exact o democraţie nu doar electorală care depinde de cât de libere sunt alegerile ci o democraţie liberală” explică Hala Mustafa, ce înseamnă “arabii liberali”, numele dat în presă occidentală, unui grup de intelectuali din societatea civilă şi din caer şi ea face parte.
La întrebarea cum s-a potrivit liberalismul cu apartenenţa sa la partidul unic din Egipt, Hala Mustafa răspunde că a intrat în partidul la putere când era încurajată o aripă reformistă.
“Dar am fost dezamagită şi chiar am fost atacată când am făcut presiuni pentru reforme profunde, aşa că mi-am dat demisia” povesteşte ea.
Nevoia de partide noi
Egiptul este acum un fel de pământ al nimănui din punct de vedere politic, explică Hala Mustafa şi este nevoie de partide cu totul noi.
“Cele mai multe partide politice nici nu au sprijin popular nici nu au o ideologie clară.
"Harta politică trebuie remodelată. După părerea mea toate partidele ar trebui dizolvate şi făcute altele noi, conform unei legi noi de creare de formaţiuni politice, fără restricţiile de până acum. Asta va avea ca efect o clasă politică diferită, cu totul nouă. Inclusiv partidul până acum la putere s-ar putea reforma”, a mai spus Hala Mustafa.
Chiar armata egipteană, acum la putere în Egipt, a facut o declaraţie istorică, în premieră.
Ea a îndemnat mişcările de tineret să îşi creeze partide politice, ceea ce în Egipt a fost interpretat ca o dorinţă a armatei de a vedea alternative la vechile partide.