Franța: Ziua Armistiţiului care a pus capăt Primului Război Mondial
Preşedintele Emmanuel Macron a deschis manifestările omagiale de astăzi prin depunerea unei coroane de flori la mormântul lui Georges Clemenceau, de pe Champs-Élysées.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 11 Noiembrie 2019, 13:40
În Franţa este marcată astăzi Ziua Armistiţiului care a pus capăt Primului Război Mondial, zi de sărbătoare naţională, cu ceremonii militare de omagiere a eroilor căzuţi pe câmpul de luptă.
Preşedintele Emmanuel Macron a deschis manifestările omagiale de astăzi prin depunerea unei coroane de flori la mormântul lui Georges Clemenceau, de pe Champs-Élysées, moment intrat în tradiţia ceremoniilor grandioase organizate în fiecare an la 11 noiembrie.
Prim-ministru al Franţei, Clemenceau a fost unul dintre cei mai aprigi negociatori la Conferinţa de pace de la Paris, unde numeroase ţări, printre care şi România, şi-au recuperat teritoriile ocupate şi unde a fost consacrată dispariţia a trei imperii: Austro-Ungar, German şi Otoman.
Georges Clemenceau, figură majoră a istoriei Franţei, a fost un om politic proeminent, luptător pentru separarea statului de biserică şi unul dintre primii militanţi împotriva anttisemitismului. Cu puţin timp în urmă au avut loc mmentele solemne de la Flacăra Soldatului Necunoscut, ce arde veşnic sub Arcul de Triumf, ceremonie prezidată de preşedintele Emmanuel Macron, la care au luat parte predecesorii săi, Nicolas Sarkozy şi François Hollande, premierul Édouard Philippe şi membri ai guvernului, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, şefi ai armatei.
Preşedintele Emmanuel Macron va lua prânzul, astăzi, cu un grup de veterani de război şi cu gărzile care veghează Flacăra d sub Arcul de Triumf, în semn de recunoştinţă.
După-amiază, şeful statului francez va inaugura un monument dedicat soldaţilor morţi în lupte din afara teritoriului ţării, un proiect care îşi aşteaptă finalizarea de aproape opt ani.
Şase soldaţi de bronz, cinci bărbaţi şi o femeie, îmbrăcaţi în uniforme ale celor şase corpuri ale Forţelor Armate Franceze, cu mâinile ridicate ca şi cum ar purta un sicriu, o expresie artistică simbolică pentru a le aduce un omagiu celor fără de mormânt ucişi în lupte, departe de ţară.