Franța votează în condițiile stării de urgență
Relatare din Paris: Scrutinul prezidențial francez se desfășoară în condițiile stării de urgență, instituite după atentatele din 13 noiembrie 2015 și aflată încă în vigoare.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 07 Mai 2017, 12:06
Relatare din Paris de la trimisul nostru special Daniela Coman: În toată Franța, sunt aplicate măsuri de secutitate sporită. Scrutinul se desfășoară în condițiile stării de urgență, instituite după atentatele din 13 noiembrie 2015 și aflată încă în vigoare.
UPDATE: Prezența la urne este de 28,23%, la cinci ore de la deschiderea birourilor de vot. În urmă cu două săptămâni, la aceeași oră, prezența la vot a fost de 28,29%. Provocarea acestui scrutin, mai transmite corespondentul nostru, va fi tocmai participarea la vot, mai slabă se așteaptă, și pentru că o mare parte din electorat este oarecum demobilizată. Niciunul dintre cele două mari partide tradiționale / socialiștii și republicanii/ nu este prezent în turul doi, o premieră în Franța ultimilor 60 de ani.
Foto: Daniela Coman.
47 de milioane de francezi sunt chemați să voteze astăzi, după ce ieri, peste un milion și-au execitat acest drept în străinătate și în teritoriile de peste mări.
La intrarea în multe secții de votare, există o persoană care controlează cu un detector metale fiecare alegător. Nu este nicio problemă, toată lumea se supune controlului, fără comentarii.
A fost creat un număr unic de urgență, unde responsabilii birourilor de votare pot semnala cea mai mică problemă, iar răspunsul forțelor de ordine vine prompt și imediat.
Secțiile de vot sunt strict supravegheate video și conectate la centre de comandă, mai ales în marile orașe.
În toată Franța sunt desfășurați 50 de mii de polițiști și jandarmi suplimentar, pentru ziua votului, la care se adaugă peste 7 mii de militari, înarmați până în dinți, din operațiunea Santinela, creată după atentate. La Paris, cel puțin, te poți întâlni cu ei peste tot, în zonele turistice aglomerate, la aeroport, în stațiile de metrou, cu mitralierele la vedere. Deocamdată, în 4 ore de la deschiderea secțiilor, nu au fost semnalate incidente de niciun fel.
Cei doi protagoniști ai acestei finale - Emmanuel Macron, un om intrat în politică foarte recent, dar care a avut o ascensiune neașteptată, și Marine Le Pen, candidata dreptei naționaliste - au votat amândoi în fiefurile lor din provincie, în nordul țării, iar în cursul după-amiezii vor reveni la sediile de campanie din Paris. Emanuel Macron a votat în urmă cu doar câteva minute. A fost foarte bine primit și aclamat de o mulțime de oameni, care îl așteptau în fața secției de votare. A votat și președintele Franței, Francois Hollande, la Tulle, în orașul său natal.
Marea provocare și totodată marea necunoscută a acestui scutin va fi rata absenteismului. Sondajele spun ca vor fi mai mulți absenți decât la turul unu, în urmă cu două săptămâni, când 78 la sută dintre francezi și-au exercitat dreptul de vot. Fiind un fel de minivacanță aici, pentru că mâine este marcată Ziua Victoriei în al doilea război mondial și este zi liberă, iar mulți au ales să profite de acest weekend prelungit. Însă, pentru că plouă și este frig, cel puțin la Paris și în mare parte din nordul și estul țării, probbail că mulți vor renunța la excursiile de o zi și vor merge la vot.
În Piața de la Carrousel du Louvre, în centrul Parisului, a fost ridicarea cortul și securizată zona, unde favoritul acestui scutin și probabil, viitorul președinte al Franței, Emmanuel Macron, va aștepta diseară rezultatele exit poll-urilor și își va sărbători victoria. Deocamdată, așteptăm peste o oră, aici, la marea sală de presă organizată la Ministerul de Interne, primele informații privind participarea la vot.
Organizatorii acestui al doilea tur au ceva probleme cu numărarea voturilor, pentru că nu au reușit să adune destui voluntari pentru această operațiune. Și asta tocmai pentru că cei mai mulți proveneau din rândurile celor douîă mari partide tradiționale / socialiștii și republicanii/ ai căror candidați au fost scoși din joc după primul tur. Ieri, autoritățile au anunțat că sunt dispuse să-i plătească pe cei care vor să participe, la noapte, la numărarea voturilor.
Învingătorul de diseară este invitat de președintele Francois Hollande să participe mâine, alături de el, la ceremoniile oficiale și la defilarea de pe Camps Elysee, pentru aniversarea capitulării Germaniei naziste, în 1945. Este o tradiție întotdeauna respectată, pentru că întodeauna alegerile prezidențiale din Franța au loc în această perioadă.