Franţa şi Italia caută soluţii pentru imigranţii tunisieni
După trei săptămâni de divergenţe între Italia şi Franţa, la Roma are loc aşa numitul Summit al reconcilierii. Cei 26 de mii de imigranţi lăsaţi liberi de Italia constituie "o problemă gravă" pentru guvernul de la Paris.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 26 Aprilie 2011, 08:22
Cei 26.000 de imigranţi lăsaţi liberi de Italia, prin acordarea permiselor de şedere pe şase luni, constituie "o problemă gravă pentru guvernul de la Paris", mai ales că mulţi dintre clandestini intenţionează să rămână pe teritoriul francez.
Potrivit italienilor, francezii ar fi dispuşi să garanteze o colaborare sigura la nivel tehnic, dar rămân ”foarte stricţi” pe plan politic.
Există o diferenţiere între refugiaţii politici, care constituie o problema europeană şi imigranţii economici tunisieni, care, potrivit Parisului, reprezintă problema ţării în care debarchează.
De aceea, consideră italienii, Franţa va continua să-i controleze pe imigranţi atunci când ei vor încerca să treacă graniţa cu noile permise de şedere.
Cei doi lideri, premierul italian Silvio Berlusconi şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, sunt însă de acord în privinţa lipsei de acţiune din partea Uniunii Europene, motiv pentru care vor trimite o scrisoare la Bruxelles pentru a cere o intervenţie ”mai puternică” în problema imigraţiei, care nu poate fi numai o problemă italo-franceză.
Cei doi lideri mai consideră că Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult, pentru a evita tensiunile dintre ţările membre.
Parisul reproşează autorităţilor italiene că vor să se debaraseze de imigranţii tunisieni, prin acordarea permiselor de sejur, pentru şase luni, prin care le ofera străinilor posibilitatea de a circula liber în spatiul Schengen şi implicit de a intra în Franţa.
În schimb, autorităţile italiene s-au declarat nemulţumite de decizia Franţei de, săptămâna trecută, de a suspenda circulaţia trenurilor între oraşul italian Ventimiglia şi sud-estul Franţei.
Mai mult de atât liderii de la Roma au declarat că Italia este ”singură” şi că ar putea astfel ieşi din Uniunea Europeană.
Referitor la întalnirea inter-guvernamentală de marţi, ministrul de externe, Franco Frattini, asigură că principiul liberei circulaţii, prevăzut în Tratatul Schengen, nu este pus în discuţie, cu toate că acordul trebuie să treacă printr-o procedură de ”revizuire”.
În cadrul reuniunii vor fi şi discuţii referitoare la investiţiile dintre cele două ţări şi strategia politică faţă de Libia.