Franţa şi Italia, avertizate de UE că riscă să încalce regulie fiscale
Comisia Europeană afirmă că şase ţări riscă să încalce reglementările. Comisia spune că ţările în cauză trebuie să facă mai multe investiţii.
Articol de Sergiu Şteţ, 27 Noiembrie 2019, 15:24
Forul executiv al UE a declarat că Italia şi Franţa riscă să încalce reglementările UE pe tema cheltuielilor, avertizând totodată că numai ţările cu un buget sănătos ar trebui să promoveze politici expansioniste.
Bloomberg transmite că după o serie de evaluări, Comisia Europeană a declarat că, în opt ţări, planul de cheltuieli pentru anul 2020 "riscă să încalce reglementările". În afara Franţei şi Italiei, au mai fost citate Belgia, Spania, Portugalia, Slovacia şi Finlanda.
Comisia a mai spus că planurile bugetare ale ţărilor respective "ar duce la o deviere de la căile de ajustare în vederea atingerii obiectivelor bugetare pe termen mediu".
Raportul a cerut totodată statelor membre cu un oarecare spaţiu fiscal să investească în pofida unor crescânde riscuri economice. Raportul subliniază că, într-o oarecare măsură, Germania şi Olanda fac acest lucru, deşi, potrivit raportului, ele ar trebui să facă mai mult.
În evaluarea sa, Comisia Europeană a declarat că planurile bugetare pentru 2020 ale altor 11 state membre respectă sau respectă în general reglementările în vigoare.
Potrivit reglementărilor UE, nicio ţară nu poate avea un deficit bugetar care să reprezinte mai mult de 3% din PIB sau datorii mai mari de 60% din buget, iar guvernelor li se cere să-şi stabilească nişte obiective care se îndreaptă în această direcţie.
Deşi deficitul Italiei se înscrie în limita de 3%, Comisia a cerut diferenţe mai mici pentru a mai micşora din datorii, nişte datorii care au atins aproape dublul limitei.
Franţa, Belgia şi Spania se numără printre numeroasele state membre care, în ultimii ani, au primit avertismente sau au fost criticate, deşi proiectele lor de buget nu au fost niciodată respinse oficial şi nici nu au primit sancţiuni financiare.