Franţa şi Germania: "reforme lente" în justiţia românească
Oficiali francezi şi germani spun că aderarea României şi Bulgariei pe perioada preşedinţiei ungare a Uniunii Europene nu pare să fie realistă.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 26 Ianuarie 2011, 08:11
Franţa şi Germania se opun în continuare aderării României la Spaţiul Schengen în prima jumătate a acestui an, nemulţumirile fiind legate de reformele lente în justiţie şi de corupţie.
Poziţia celor două state a fost reiterată marţi de către responsabilii lor ministeriali pentru Europa, în cadrul unei conferinţe.
Sigur, România şi Bulgaria au vocaţia de a intra în spaţiul Schengen, însă aderarea pe perioada preşedinţiei ungare a Uniunii Europene nu pare să fie realistă, a fost, pe scurt, mesajul ministrului francez pentru afaceri europene, Laurent Wauquiez şi al secretarului german de stat în Ministerul de Externe, Werner Hoyer.
"Toată lumea trebuie să înţeleagă importanţa acestei decizii pentru Europa. Frontiera celui care intră în spaţiul Schengen devine frontiera noastră. Dacă, de pildă, baza de date Schengen, strategică, cade în mâna reţelelor de crimă organizată, acest lucru ar echivala cu o catastrofă pentru organizarea securităţii în Europa", a declarat Laurent Wauquiez.
Când România şi Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană - a punctat şi secretarul de stat german, Werner Hoyer - unii şi-au manifestat îndoieli faţă de capacitatea celor două ţări de a respecta toate normele de securitate ale Uniunii.
De aceea, la vremea respectivă, a fost pus în aplicare mecanismul de cooperare şi de verificare în materie de luptă împotriva corupţiei sau a criminalităţii.
De facto, la ora actuală, nu toate criteriile sunt îndeplinite, ori este în interesul guvernului de la Bucureşti să le definitiveze pe toate pentru a putea pretinde să adere la Spaţiul Schengen, a apreciat Werner Hoyer. Lucrurile trebuie făcute corect, a conchis el.