Franţa pregăteşte o lege pentru a se proteja de atacuri informatice, de propagarea ştirilor false şi de atacuri hibride
Corespondență de la Paris, transmisă de Daniela Coman.
Articol de Radio România Actualităţi, 13 Martie 2024, 23:34
Franţa pregăteşte o lege nouă pentru a se proteja de ingerinţele externe în materie de atacuri informatice, propagarea ştirilor false, manipularea populaţiei şi alte tipuri de atacuri hibride în preajma unor evenimente importante: alegerile europene şi Jocurile Olimpice de vară de la Paris 2024. Daniela Coman transmite din Franţa.
Reporter RRA - Daniela Coman: Proiectul de lege prezentat astăzi în comisia parlamentară legislativă este o iniţiativă a trei deputaţi ai partidului prezidenţial Renaissance, în contextul unui război hibrid care se intensifică şi care nu poate rămâne fără reacţie, potrivit expunerii de motive a iniţiatorilor. Un raport parlamentar publicat în toamnă arată că ameninţările hibride se manifestă prin campanii de dezinformare pe scară largă, dirijate pentru a discredita modelul democratic, al slăbi şi al decredibiliza, în primul rând în ochii cetăţenilor occidentali. Trei ţări sunt deosebit de active în ceea ce priveşte acţiunile îndreptate împotriva Franţei: Rusia, în primul rând, prin difuzarea de informaţii false şi atragerea unor foşti lideri europeni în fruntea companiilor ruseşti în schimbul unor salarii uriaşe, China, cu strategia sa de infiltrare a agenţilor secreţi în instituţiile publice şi private şi, într-o măsură mai mică, Turcia, în special prin intermediul unor lideri religioşi. Proiectul, inspirat din legislaţia americană şi britanică, le impune celor ce reprezintă interese străine în Franţa, lobby-iştilor de exemplu, să se înregistreze la Înaltă Autoritate pentru Transparenţa Vieţii Publice, sub sancţiunea de până la doi ani de închisoare şi 30.000 euro amendă, aplicabile celor ce refuză să se înscrie. Unul dintre cele mai importante articole ale acestui proiect de lege permite urmărirea celor ce folosesc anumite sintagme pe internet, de natură să semnalizeze posibilitatea unei ameninţări la adresa Franţei. Astfel, viitoarea lege va extinde prerogativele serviciilor de informaţii, cărora li se va permite să utilizeze tehnica cunoscută sub denumirea de algoritm. Dacă în prezent la această metodă se poate apela numai în scopul prevenirii terorismului, în viitor va fi la fel de utilă pentru apărarea şi promovarea independenţei, a integrităţii teritoriale şi a apărării naţionale, a intereselor majore de politică externă, a angajamentelor europene şi internaţionale ale Franţei şi pentru prevenirea oricărei forme de interferenţă străină. Această tehnică autorizează în mod controlat prelucrarea automată a datelor după detectarea unor conexiuni şi navigarea pe internet susceptibilă să dezvăluie existenţa unei ameninţări. În ceea ce priveşte contraspionajul, metoda ar întări capacităţile de depistare timpurie a oricărei forme de interferenţă sau tentativă de interferenţă care ar dăuna intereselor fundamentale ale naţiunii franceze. Partidele de stânga au atras atenţia că acest articol ar putea afecta libertăţile publice, însă autorii proiectului au asigurat că astfel de demersuri vor fi supuse unor controale riguroase.
Textul de lege mai prevede şi îngheţarea activelor financiare ale persoanelor fizice sau companiilor străine care aduc atingere intereselor fundamentale ale naţiunii, securităţii economice sau chiar corectitudinii proceselor electorale. De asemenea, proiectul obligă Guvernul să prezinte anual Parlamentului un raport privind starea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, care să facă apoi obiectul unei dezbateri publice şi transparente, astfel încât ameninţările şi măsurile de contracarare a lor să fie aduse la cunoştinţa cetăţenilor.